Dode ooievaar gevonden in natuurreservaat Buylaers

Print
Lokeren - In het natuurreservaat De Buylaers is het stoffelijk overschot van een ooievaar gevonden. Een eerste onderzoek wijst op een ongeval.

De dode ooievaar werd ontdekt tijdens beheerswerken. De analyse van het slachtoffer leerde dat het een gezonde vogel was met veel spiermassa en vet. Maar het borstbeen en ook schoudergewricht waren ernstig beschadigd. Het dier had ook een gebroken poot. Vermoedelijk heeft de ooievaar een inschattingsfout gemaakt en is ze ergens hard tegenaan gevlogen.

Dat het om een ooievaarsvrouwtje gaat, is een opluchting voor de vzw Natuurpunt. “We dachten aanvankelijk dat het om het lokale ooievaarsmannetje ging, dat al sinds 2000 onafgebroken in het natuurreservaat Daknamse Meersen woont. Door de snavel van de dode ooievaar te meten, weten we dat het om vrouwtje gaat. Vrouwtjes hebben namelijk een kortere snavel”, weet Paul Durinck van Natuurpunt.

Tweede ooievaar

De mannetjesooievaar die permanent in Daknam woont en de trek naar het zuiden niet meer maakt, is intussen gesignaleerd in het gezelschap van een tweede ooievaar. De bewoners van Daknam voederen de twee ooievaars en hebben gezien dat ze beiden samenwonen in het nest bovenop een houten telefoonpaal in de Daknamse Meersen. Alles wijst erop dat ook dit jaar de ooievaar langskomt bij de ooievaars.

DVR

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio