Bewoners vrezen onteigening voor uitbreiding landbouwgrond

In Sint-Katelijne-Waver vrezen enkele bewoners binnenkort onteigend te zullen worden. Het gebied waar ze wonen is volgens het Vlaams gewest interessant gebied om aan glastuinbouw te doen.

smeeusen

Het gebied waar serres zouden komen, is gelegen tussen de Lombaardstraat, Mechelbaan, Mechelsesteenweg en de Waverstraat in Sint-Katelijne-Waver. Volgens Jan Broers, die op het gebied drie woningen heeft staan, bestaat de kans dat hij binnenkort onteigend wordt. “De Vlaamse regering wil het gebied hier ‘annexeren’”, vertelt Broers. “Het plan is echt absurd: omdat de overheid veel plaats wil om nieuwe serres te bouwen, zouden wij moeten vertrekken. Ze willen naar eigen zeggen eerst met ons overleggen, maar als we niet tot een overeenkomst komen, zou er tot onteigeningen worden overgegaan.”

De ongeruste landbouwer meent dat er een grote kans is dat hij straks zijn eigendommen kwijt speelt en ergert zich aan de onduidelijkheid over zijn lot. “Hier staan veertig woningen, en niemand van ons is op de hoogte. Nog erger is dat oorspronkelijk enkel de land- en tuinbouwers voor de infovergadering van donderdag waren uitgenodigd. De meeste bewoners zijn hier alleen omdat een andere bewoner het nieuws over die vergadering toevallig had gehoord en daarom foldertjes in de brievenbussen heeft gepost.”

Duidelijkheid

De bewoners willen zo snel mogelijk duidelijkheid, maar volgens burgemeester Eddy Vercammen (CD&V/N-VA) zijn ze te voorbarig. Volgens hem is er absoluut geen reden tot paniek. “Er moet nog altijd onderzocht worden of dat gebied wel interessant is voor glastuinbouwzones”, vertelt de burgemeester. “Er zijn drie zaken die in het voordeel van de serres spelen: de Mechelse veilingen zijn vlakbij, er is een hoogspanningskabel waarop ze de serres kunnen aansluiten en hier is genoeg hectare grond beschikbaar. Maar er zijn ook nadelen. Er staan veertig woningen in het gebied waar serres zouden komen. Het is onmogelijk om die allemaal op te kopen. Bovendien zouden de leerlingen van het College Hagelstein en de lagere Mariaschool dan les moeten volgen in een groot serregebied”, zegt burgemeester Vercammen nog.

Lees meer over de problematiek in Sint-Katelijne-Waver in de vrijdagkrant van Gazet van Antwerpen.

Foto: Dirk Van De Velde

Marijn Sillis, Christof Willocx

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio