Eén nepadres, twee keer leefloon

Print
Antwerpen - Het aantal mensen dat via een nepadres meer dan één leefloon wil opstrijken, neemt toe. Maar ook de controles van het OCMW van Antwerpen worden strenger.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen zich verschuilen achter een nepadres. Bijstandsfraude is er één van.

“In Antwerpen neemt het aantal mensen toe dat op die manier twee keer een leefloon probeert op te strijken”, zegt OCMW-voorzitster Monica De Coninck.

Vaak gaat het om nieuwkomers. “Veel van deze mensen beschouwen het leefloon als een basisinkomen en vinden dat ieder lid van het gezin daar recht op heeft. In België wordt een leefloon echter aan een gezin toegekend en niet aan ieder individueel lid. Om dat te omzeilen, gaan deze mensen op papier gescheiden wonen. Een nepadres is daarbij een handig instrument.”

Woonstcontroles

Maar het OCMW blijft niet bij de pakken zitten. “We houden woonstcontroles gehouden. Als we een vermoeden van fraude hebben, wordt er op een adres ’s ochtends vroeg gecontroleerd. Dagen na elkaar als het moet. Vaak blijkt dan dat een persoon niet op het opgegeven adres woont”, zegt De Coninck.

Wie betrapt wordt op bijstandsfraude, kan naar de rechter stappen om zijn of haar gelijk te halen. “En dat gebeurt vaak. Maar in 95 procent van de gevallen wordt het OCMW in het gelijk gesteld. Dat was vroeger wel anders.” In het VRT-reportagemagazine Koppen werd donderdag nog aandacht besteed aan het fenomeen van de nepadressen. Uit de reportage blijkt dat er almaar meer geld gevraagd wordt voor nepadressen. Tot 200 euro per maand. Dergelijke adressen worden aangeboden via het internet en reclamekrantjes.

PVDP

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio