Schelmentocht onthult geheimen over Veerle

Print
Laakdal - VVV-Tessenderlo, de Laakdalse Werkgroep voor Geschiedenis en Heemkunde (LWGH), de Werkgroep Ecologie Tessenderlo (WET) en toneelgezelschap Pandora organiseren op vrijdag 18 en zaterdag 19 februari vanaf 17.30u de elfde Schelmentocht. Aan de hand van uitgebeelde taferelen leren wandelaars iets bij over de plaatsen die bezocht worden.
Schelmentocht is een activiteit die enig in zijn soort is. “In 1764 werden vijf schelmen op de galgenberg tussen Looi en Veerle terechtgesteld”, zegt Francois Van Gehuchten. “Hun hele levensloop hebben we achterhaald en dat vormde de inspiratie. Er zijn ook telkens een brok sagen bij, gehaald uit een studie van 1964 waarbij 750 verhalen in de streek werden opgeschreven over heksen, spoken, weerwolven… Het is geen heksen- of halloweentocht, maar ‘een begeleide wandel-toneelvoorstelling’ is de term die het best in de buurt komt. De bedoeling is amusement, maar ook is er een flinke brok geschiedenis, volkskunde en natuurwetenschap bij. Het is als een toneelvoorstelling waarbij je van het ene naar het andere bedrijf wandelt, geschikt voor een publiek vanaf 12 jaar.”

Kolossaal werk

Aan de Schelmentocht werken meer dan veertig mensen mee, gaande van acteurs, gidsen, helpers, inschrijvers, een chauffeur. “Ook de fanfare van Veerle doet twee dagen mee en dit jaar doen een tiental figuranten mee om het hele weerwolfepos in diverse taferelen vorm te geven”, zegt Van Gehuchten. “Al die rollen uitschrijven, kostumering, decor, vier zalen opstellen en versieren, het is ieder jaar een kolossaal werk. Bovendien keren we de zaal van de fanfare, de kerk, de sacristij, de turnzaal van de meisjesschool, de oude Vinea en de Bierhoeve binnenste buiten. Terloops nemen we de oude jongensschool, de pastorij, de galgenberg en de Duivelskuil mee langs onze tocht op. En we hebben een standvastig publiek, 90% van ex-deelnemers komen terug. De meeste mensen komen uit de omliggende gemeenten maar we hebben zelfs vaste klanten van Erps-Kwerps, Oudenaarde en Ninove.”

Wandelaars kunnen om de 25 minuten starten tussen 17.20u en 20.40u. De start is aan de VVV-toren in Gerhagen. De deelnameprijs bedraagt 6 euro, waarin een drankje onderweg inbegrepen is. Voor een eetmaal voor of na de tocht kan men vooraf reserveren aan de bijkomende prijs van 6 euro.

Op het programma

Tijdens de ongeveer 3,5 uur durende tocht over een afstand van 5,5 kilometer onder begeleiding van een gids, zitten mensen onderweg bij vier opvoeringen neer. Ze leren bij over de plaatselijke taal (het Vejels) en liederenschat, onder begeleiding van de fanfare.

- Deelnemers leren het geheim van de stervende pastoor de Preez (1766-1802) kennen (vertolkt door Sander Van Nijlen) en leren wat het hondspatteke precies was.
- Deelnemers zien hoe de walenmannen vroeger leefden, ontdekken de rol van de baronnen en de boerenkrijgleider die een laatste rustplaats op het kerkhof vonden.
- Verder ontdekken ze wat het verband is tussen Veerle en sagen over weerwolven.
- Op de Hei waar vroeger de Galgenberg stond zijn wandelaars getuige van taferelen met schimmige schurken.

Stefan Helsen

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio