Was Charlie Chaplin een zigeuner?

Was Charlie Chaplin een zigeuner?

Was Charlie Chaplin een zigeuner?

Print
Een recent ontdekte brief die aan Charlie Chaplin geschreven was, suggereert dat hij geboren zou zijn in een zigeunergemeenschap in de West-Midlands en dus niet in Londen in 1889.

Het familiehuis van Chaplin, hoog gelegen in de Zwitserse bergen van Montreux, zal binnenkort omgebouwd worden tot een museum. Er ligt nog een weelde van onbekend materiaal over de bekendste komiek van de twintigste eeuw.

Zigeunerkoningin

Er zijn brieven die verhalen over zijn vervreemding van het Amerika van de jaren vijftig en epistels die suggereren dat hij in de jaren dertig terug naar zijn thuisland wilde gaan en actief worden in de politiek.

Het meest opzienbarend is echter een kort vriendelijk briefje van een man genaamd Jack Hill, die in 1970 aan Chaplin schreef dat hij niet een van 'Londens meest gevierde zonen' was, 'maar op de wereld gekomen was in een caravan die toebehoorde aan de Zigeunerkoningin, die mijn tante was. Je werd geboren bij de Black Patch in Smetwick bij Birmingham', staat er te lezen.

Roma

Het zou zo maar eens waar kunnen zijn. Chaplins geboorteakte is nooit gevonden en zijn moeder Hannah Hill was afkomstig uit een zigeunerfamilie. In de jaren 1880 was de Black Pitch een welvarende Romagemeenschap aan de industriële rand van Birmingham.

Chaplin zelf heeft de brief altijd verborgen gehouden in een afgesloten lade van zijn bureau. Na zijn dood werd die opengebroken en vonden zijn kinderen het briefje. "Het moet zeer belangrijk voor hem zijn geweest", zegt Micheal, Chaplins oudste nog levende zoon. "Waarom zou hij de brief anders gehouden hebben?"

Mythe

Het idee de familiegeschiedenis te moeten herschrijven jaagt Micheal geen schrik aan. De mythe van het jongetje dat een harde jeugd in de fabrieken overleefde en de belichaming van komedie op het grote scherm werd, zal echter aangepast moeten worden.

Foto: Chaplin in de film 'Modern Times' (1936)

Nu in het nieuws