"N-VA vult regering-Leterme aan of valt uit de boot"

N-VA vult regering-Leterme aan of valt uit de boot

"N-VA vult regering-Leterme aan of valt uit de boot"

Print
Volgens Europees commissaris Karel De Gucht (Open Vld) zijn er momenteel nog maar twee formules over die kunnen leiden tot een nieuwe federale regering. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken heeft het dan over de bestaande ploeg van Leterme die wordt aangevuld met N-VA en een regering zonder Bart De Wever en co.

Als de N-VA deel wil uitmaken van een nieuwe regering zal de partij volgens De Gucht kleur moeten bekennen. De liberaal zegt alvast dat de huidige politieke impasse niet lang meer mag en kan aanslepen. De Gucht zegt dat CD&V en de N-VA de sleutel in handen hebben.

Nieuwe verkiezingen zouden volgens het Open Vld-kopstuk pas mogelijk zijn als ons land aan Europa kan tonen dat het zijn budgettaire huiswerk heeft gemaakt.

Het voorstel van ex-bemiddelaar Johan Vande Lanotte (sp.a) om van het België een unie met vier deelstaat te maken, bestempelt De Gucht als een "zinvolle poging iets op papier te zetten". Op korte termijn valt er politiek echter weinig mee aan te vangen, klonk het op Radio 1.

De liberaal zegt dat het voor Vlaanderen onvermijdelijk zal worden om Brussel ooit als derde deelstaat te erkennen. "De Vlaamse partijen in Brussel zijn daar nu al van overtuigd. Op termijn zal Vlaanderen ook het onderwijs, cultuur, etc. in Brussel moeten lossen. "Dat is de logica, maar dat zal nog meer dan enkele jaren duren."

Nu in het nieuws