Onkelinx schuift zwarte piet door naar CD&V

Onkelinx schuift zwarte piet door naar CD&V

Onkelinx schuift zwarte piet door naar CD&V

Print
Laurette Onkelinx is niet mals voor CD&V. Volgens het kopstuk van de Franstalige socialisten zijn het de Vlaamse christendemocraten die nu al twee keer de onderhandelingen hebben opgeblazen. "Die partij veroorzaakt niet weinig problemen", klinkt het.

"Toen Elio Di Rupo op 3 september als preformateur zijn voorstellen op tafel legde, was het CD&V die zei: de financieringswet gaat niet ver genoeg. Het was dezelfde partij die als eerste geweigerd heeft rond de tafel te gaan zitten op basis van de nota-Vande Lanotte. Als ze dat niet hadden gedaan, zaten we vandaag rond de onderhandelingstafel", aldus de uittredende vicepremier in een krant van De Persgroep.

Volgens Onkelinx doet CD&V ook steeds moeilijk als het over Brussel gaat. Ze bestempelt de partij van Wouter Beke zelfs als de grootste vijand van de hoofdstad.

"Voor ons moet elk gezin in elk gewest dezelfde behandeling kunnen krijgen. Gaan we Brusselaars verplichten te kiezen tussen een Vlaams of Franstalig kinderbijslagfonds, tussen een Vlaams of Franstalig ziekenfonds? Dat doen is een conflict tussen de Brusselaars creëren", sneert de socialiste.

Reynders

Onkelinx begrijpt uiteraard dat de politieke impasse in het land niet kan blijven aanslepen, hoewel de regering nog goed werk levert. Ze wil de hoop op een akkoord nog niet opgeven, maar heeft toch zo haar vragen bij de werkwijze van informateur Didier Reynders (MR).

Volgens haar heeft de politicus twee weken de tijd om nog met interessante ideeën voor de dag te komen, maar voorlopig "heeft hij zich vooral beziggehouden met wie er al dan niet aan de tafel mag zitten en dat is niet echt interessant".

Onkelinx wil nieuwe verkiezingen ook vermijden. Ze vreest al het scenario dat de partijen ook nadien geen compromis kunnen sluiten. Dan wordt de situatie nog ingewikkelder, waarschuwt ze. "Misschien kunnen we dan niet ontsnappen aan de vraag of we dit land nog kunnen bijeenhouden."

Moureaux

Philippe Moureaux, vicevoorzitter van de PS, is het met zijn partijgenote eens over de houding van CD&V. Volgens de man speelt die partij een verderfelijke rol en is minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere zelfs een leugenaar als hij beweert dat hij niet naar de splitsing van de kinderbijslag in Brussel heeft gevraagd.

Ook Moureaux vindt dat Reynders er nog maar weinig van gebakken heeft. Een akkoord bereiken, zou nu bovendien ook moeilijker zijn door de plotse aanwezigheid van Olivier Maingain (FDF) aan de onderhandelingstafel.

Nu in het nieuws