Plasmawolk heeft aarde bereikt

De plasmawolk die maandag de zon heeft verlaten, heeft vrijdagmorgen de aarde bereikt. De 'coronal mass ejection' botste omstreeks 02.00 uur Belgische tijd met het magnetisch veld van de aarde. De impact was niet zo hevig als enkele dagen eerder werd verwacht.

Donderdag had de Koninklijke Belgische Sterrenwacht al laten weten dat de plasmawolk hoogstwaarschijnlijk was vertraagd door de zonnewind en door twee voorafgaande minder snelle plasmawolken.

De wolk heeft hierdoor een deel van zijn energie verloren, wat verklaart dat de impact minder energetisch was. De voorspelling luidde dat er in België geen poollicht te zien zou zijn.

Zonnemassa

Een plasmawolk is een grote hoeveelheid zonnemassa die wordt weggekatapulteerd. Zo'n wolk bereikt meestal na twee tot vijf dagen onze planeet als ze onze richting uitvliegt. Een plasmawolk kan een magnetische storm veroorzaken.

Radiocommunicatie wordt bemoeilijkt of kan wegvallen, navigatiesystemen ondervinden nadeel, elektrische stromen kunnen geïnduceerd worden in elektriciteits- en pijpleidingen. Bij magnetische stormen is de breedtegraad belangrijk. Of het dag of nacht is, maakt niet uit.

Het magnetisch veld van de aarde beschermt ons tegen de impact van plasmawolken.

Lees ook: Zonnestorm zorgt voor problemen in China

Nu in het nieuws