Food

De grootste keukengeheimen ontmaskerd

Print

De grootste keukengeheimen ontmaskerd

Hoe breek je het best een ei, zorg je dat je champignons goed bewaard blijven, of krijg je te gezouten voedsel toch terug op het juiste pad? Wij zetten de grootste keukenwijsheden voor jullie op een rijtje!

Ei breken

Wanneer je een ei probeert te breken, doe je dat best op een vlak oppervlak, zoals een tafelblad.

Wanneer je de eierschaal tegen de rand van een kom slaat, zorg je er namelijk voor dat de eischaal meer gebarsten wordt, en je een grotere kans loopt op eierschaal stukjes.

Cake

Wanneer je een fruitcake maakt, is het vaak erg moeilijk om je fruit op een evenwichtige manier over de gehele cake verdeeld te krijgen. Besprenkel ze eerst met een heel klein beetje bloem. Doordat je fruit rondom besmeurd is met wat bloem, zal het beter in het beslag blijven zitten en niet naar de bodem zinken. Je kan hetzelfde trucje toepassen voor rozijnen of chocolade.

Te gezouten voedsel

Je gerecht is bijna perfect, maar dan schiet de zoutbus uit je handen. Het overkomt ons allemaal wel eens. Toch kan je de situatie soms nog rechttrekken. Zeker als er een bepaalde zuurtegraad in je gerecht zit. Citrussap, azijn en wijn kunnen het teveel aan zout namelijk helpen uitbalanceren. Omgekeerd geldt hetzelfde principe: heb je teveel azijn, wijn of citroensap aan je gerecht toegevoegd, dan kan dat opgeheven worden door een beetje zout toe te voegen.

Citroenen persen

Wil je een citroen tot op de laatste druppel opgebruiken? Kies in de winkel dan reeds voor rijpe, sappige exemplaren. Hoe je dat doet? Door naar de schil te kijken. Is deze gladder en minder gestructureerd? Dan betekent dat, dat je schil dunner is en dat de citroen bijzonder sappig zal zijn.

Voor je begint te persen, rol je de citroen best eventjes met je beide handen over het aanrecht, waarna je hem voor zo'n 30 seconden in de microgolf steekt.

Meloen

Een rijpe meloen is meestal een zwaarder exemplaar. Vergelijk in de winkel dus verschillende gelijkaardige meloenen op hun gewicht. Ruik ook eens aan de steel. Komt er een opvallend fruitparfum vrij? Dan betekent dit dat je meloen rijp is. Nog niet zeker van je stuk? Hou de meloen dan naast je oor en klop er zachtjes op. Wanneer je een hol geluid hoort, weet je zeker dat je goed zit.

Champignons bewaren

Champignons worden sneller bruin wanneer ze in plastic worden bewaard. Leg daarom een beetje keukenpapier in een papieren zak en plaats daarop een rij champignons. Doe daarna hetzelfde tot de zak vol zit. Verzegel de zak goed voordat je hem in de koelkast zet. Wanneer je dit procedé volgt kan je champignons tot wel 2 weken na aankoop bewaren.

Boter zacht maken

Heel wat nagerechten vragen voor zachte, niet gesmolten boter. Wil je je botervlootje echter geen nacht buiten de koelkast zetten, dan kan je het ook simpeler oplossen. Vul een groot glas met heet water en laat het enkele seconden trekken. Zet daarna het warme glas over de boter. Wacht enkele minuutjes en je boter is heerlijk zacht.

Slagroom maken

Wil je slagroom maar moeilijk opstijven? Zorg er dan voor dat je room bijzonder goed gekoeld is. Erg koude room klopt een pak gemakkelijker op dan room op kamertemperatuur.

Geitenkaas

Wil je je magere geitenkaas graag brokkelen over je salade, maar plakt de hele boel bij elkaar? Plaats je kaas dan 30 minuten in de vriezer. Hierna kan je je kaas brokkelen naar hartenlust.

Aangebrande pan

Je bent je vlees eventjes uit het oog verloren en nu is je hele pan aangebrand. Geen gemakkelijke klus om proper te krijgen, en zelfs de vaatwasmachine is er niet tegen opgewassen. Wil je jezelf een boel werk besparen? Giet dan een beetje koolzuurhoudende drank over de aangebrande pan en meng het met wat water. Laat enkele uren trekken. Door de koolzuur zullen de verbrande etensresten sneller lossen en is het gemakkelijker om je pan daarna proper te krijgen.

Frisse snijplanken

Je snijplank is een ideale geurabsorbeerder. Ben je een grote fan van ui of look? Dan zal dat te ruiken zijn aan je snijplank. Wil je al die onaangename geuren voorkomen, besprenkel je plank dan met een beetje zout en wrijf het zout in met een halve, verse citroen. Laat het goedje enkele minuten trekken en was het daarna af met een vochtige, warme theedoek.

Kleverige ingrediënten

Het is een ware hel om met kleverige producten zoals honing of confituur te werken. Wil je liever niet dat al je bestek of maatbekers volhangen met dit spul? Vet ze dan voordien lichtjes in met olijfolie. De honing zal er zo vanaf vallen.

Avocado's

Voor je recept heb je maar een halve avocado nodig? Bewaar de andere helft dan met het vruchtvlees naar beneden gericht in een kommetje met water waarin je wat citroen sprenkelt. Je kan de opengesneden avocado nu nog een paar daagjes zonder problemen bewaren.

Je vindt nog meer keukentips in het boek 'How to Squeeze A Lemon, 1.023 Kitchen Tips, Food Fixes And Handy Techniques by Fine Cooking Magazine, uitgegeven bij Taunton Press.

NIET TE MISSEN