Gorbatsjov: "Ook in Rusland volksopstand mogelijk"

Gorbatsjov: Ook in Rusland volksopstand mogelijk

Gorbatsjov: "Ook in Rusland volksopstand mogelijk"

Print
Mikhail Gorbatsjov, de allerlaatste leider van de Sovjet-Unie, is naar eigen zeggen diep beschaamd over de manier waarop Rusland nu wordt bestuurd. De vader van de perestrojka walgt van de houding van de leidende klasse. De prominenten zijn rijk en verwend, klinkt het.

In een interview met de Novaya Gazeta, een belangrijke oppositiekrant in Rusland, waarschuwt de voormalige politicus zelfs voor een opstand zoals in Egypte en in Tunesië als Rusland "de ingeslagen weg niet verlaat". "Zo'n opstand zou hier wel eens op een meer ontstellende manier kunnen eindigen", orakelt de man.

Gorbatsjov vindt het ook niet kunnen dat de machthebbers de vrije media zomaar muilkorven en de gouverneursverkiezingen hebben afgeschaft. "President Dmitri Medvedev en premier Vladimir Poetin gebruiken alle mogelijke middelen om aan de macht te blijven. Dat is gewoonweg onaanvaardbaar."

De bijna 80-jarige Rus meent dat alle autocratische leiders in de wereld een voorbeeld moeten nemen aan de onrust in de Arabische wereld. "Ze moeten begrijpen dat hun regimes niet voor eeuwig kunnen blijven bestaan. Uiteindelijk geeft de stem van het volk de doorslag."

Nu in het nieuws