Leegstand winkels daalt: één op de tien staat nog leeg

Leegstand winkels daalt: één op de tien staat nog leeg

Leegstand winkels daalt: één op de tien staat nog leeg

Print
Mechelen - De leegstand in de Mechelse winkelstraten is vorig jaar gedaald. Eén op de tien handelspanden in het centrum staat leeg. "Nog altijd te veel", vindt schepen van Economie Caroline Gennez.

Uit tellingen van de stad blijkt dat 85 winkels in de binnenstad momenteel niet ingevuld zijn, of één op de tien. In vergelijking met 2010 is de leegstand gedaald met 7,8 procent. Volgens Locatus, gespecialiseerd in winkelinformatie in de Benelux, is hij zelfs afgenomen met een derde. "Het bureau kijkt enkel naar de situatie op het moment dat een inventaris wordt opgemaakt. Wij nemen een pand op na één jaar leegstand, en schrappen het pas na zes maanden na een nieuwe ingebruikname", legt Gennez uit.

De problemen situeren zich vooral in de Sint-Katelijne- en de Adegemstraat. Al zijn er ook pijnpunten vooraan in de Bruul, waar de vestiging van Media Markt gepland is, en in de Geite- en de Borzestraat. "Wij sporen leegstand actief op om die te belasten", zegt leegstandsconsulent Han Reusens. De stad geeft ook vestigingspremies voor winkels en subsidies om gevels op te knappen. "Wij werken aan een uitbreiding van het reglement", kondigt de schepen aan. In het najaar komt er een grote promotiecampagne.

SVH

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio