Windmolens op Zwaarveld krijgen wieken

Windmolens op Zwaarveld krijgen wieken

Windmolens op Zwaarveld krijgen wieken

Print
Hamme - “Tegen maart zijn de twee windmolens klaar om groene stroom te leveren”, zegt Paul Maertens, woordvoerder van SPE-Luminus, dat het windmolenpark beheert. “Na enkele weken proefdraaien treden de turbines in april definitief in werking.”

De eerste pyloon die sinds vorig week wieken heeft, staat op de terreinen van Transportbedrijf Wauters. De tweede pyloon krijgt deze week wieken. De turbine wordt aan de rand van het transportbedrijf Coullier-Samat gebouwd op een terrein dat gemeentelijke eigendom is.

Beide bouwwerken zijn volgens Maertens van hetzelfde type. “Met een hoogte van 98 meter opgetrokken in beton, met een stalen bovenstuk en wieken met een lengte van 41 meter bedraagt de totale hoogte 139 meter. De jaarproductie van 10,3 miljoen kWh is goed voor het verbruik van 3.000 gezinnen.”

Derde windmolen?

Elektriciteitsproducent SPE-Luminus plande oorspronklijk drie windmolens langs de N41. Naast de twee in aanbouw kreeg de bouwaanvraag voor een derde turbine op de eigendom van bouwbedrijf Van den Broeck een negatief advies van het schepencollege na protest van de omwonenden.

Tijdens het openbaar onderzoek werden 23 bezwaarschriften ingediend over visuele hinder en geluidshinder. Ondanks een gunstig advies van het schepencollege kreeg SPE van de deputatie ook voor de twee turbines die nu in aanbouw zijn geen toelating. Tegen deze beslissing ging de energieproducent met succes in beroep bij de Raad van State.

Foto: Joris Herregods

Wim Onselaere

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio