Niet Di Rupo maar Leterme als nieuwe premier?

De CD&V zou nog maar 12,9 procent van de stemmen halen volgens een internetpeiling. Hoe diep is de dip bij de christendemocraten?

ghouben

Het gaat om een peiling van de Franstalige krant L’Avenir. Die werd volgens de regels van de kunst afgenomen van 2.709 Belgen, tussen 4 en 8 februari. Maar internetpeilingen gelden toch als (nog) minder betrouwbaar dan de klassieke enquêtes.

“Bovendien is dit een verwarrende periode voor veel kiezers. Het is best mogelijk dat de kaarten als het erop aan komt, heel anders zullen liggen”, zegt de Gentse politicoloog Carl Devos.

Toch valt niet te betwisten dat de CD&V in een lastig parket zit. “Dat is al een hele tijd zo. Maar ik denk wel dat ze best gewoon kalm blijven nu. Er zullen kansen komen om zich eindelijk weer scherper te profileren naast de N-VA. Door een centrumpositie in te nemen in sociaaleconomische dossiers bijvoorbeeld. Of door verregaande voorstellen als de splitsing van de RVA meteen af te schieten, zoals ze gedaan hebben.”

Overigens zouden de huidige ontwikkelingen in de Wetstraat wel eens tot het resultaat kunnen leiden dat niemand minder dan... Yves Leterme (CD&V) opnieuw premier wordt.

“Het is nog zeer voorbarig, er is nog lang geen regering in zicht”, zegt Carl Devos. “Maar in de Wetstraat is dit scenario zeker al besproken, al zal niemand dat toegeven. Kijk: Di Rupo heeft geen animo om nog premier te worden en zal tegelijk geen andere Franstalige dulden als premier. Bart De Wever wil het ook niet. Blijft over: Yves Leterme.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER