Groen! en sp.a vrezen exit

Groen! en sp.a vrezen dat ze de onderhandelingstafel zullen moeten verlaten. "We weten al langer dat er partijen zijn die ons liever niet zien en liever een regering langs rechts vormen, maar we gaan dat niet laten gebeuren", vertelde sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen zondag in De Zevende Dag op Eén.

kscherpenberg

Informateur Didier Reynders liet zaterdag weten dat er sprake is van een wil om met de vijf partijen uit de ontslagnemende regering (CD&V, Open Vld, PS, MR en cdH) plus N-VA verder te gaan. Dat zou kunnen betekenen dat de socialisten en de groenen uit de boot vallen.

Volgens Van der Maelen zal sp.a zich niet zomaar aan de kant laten schuiven, maar zegt dat zijn partij zeker geen rechtse agenda zal gaan volgen.

De Defensie-specialist en Groen!-collega Meyrem Almaci hebben het vermoeden dat de andere partijen hun verzet tegen het IPA willen gebruiken om de twee uit de onderhandelingen te gooien. "Dat zou aberrant zijn", aldus Almaci.

N-VA-Kamerfractieleider Jan Jambon en Patrick Dewael (Open Vld) weerleggen die beschuldigingen. CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten wil dat er een punt wordt gezet achter de strategische spelletjes.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER