Provincie tegen verbrandingsoven in Kampenhout-Sas

Print
Kampenhout - De deputatie van Vlaams-Brabant besliste om het ruimtelijk provinciaal structuurplan te actualiseren, waardoor de komst van een verbrandingsoven uitgesloten wordt.
Een beperkte aanpassing van het ruimtelijk structuurplan Vlaams-Brabant was nodig na wijzigingen in het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen en het nieuwe grond- en pandendecreet.

“Met de herziening van ons structuurplan willen we ingaan op een aantal terechte bekommernissen van verschillende gemeenten”, zegt Julien Dekeyser (Open VLD), gedeputeerde voor ruimtelijke ordening. ”Zo willen we een punt zetten achter de nog steeds voortdurende discussie over de komst van een afvalverwerkend bedrijf ter hoogte van Kampenhout-Sas."

Uitspraak

Vlaanderen deed al een uitspraak naar aanleiding van de herziening van zijn ruimtelijk structuurplan, waardoor geen afvalverwerkende bedrijven zich konden vestigen binnen de voorziene uitbreiding van de industriezone ten Noorden van het kanaal Leuven-Dijle. Ten zuiden van de vaart, aan de Leuvensesteenweg kon het nog wel en daar heeft Recover Energy plannen om de oven te bouwen.

“We zullen het ruimtelijk structuurplan aanpassen om dergelijke activiteit niet toe te laten, niet in de bestaande industriezone en niet in de geplande uitbreiding”, zegt Dekeyser nu.

Onvoorstelbaar

Johan Boon van Recover Energy, dat de oven wil bouwen, vindt het onvoorstelbaar dat de provincie de geijkte weg niet respecteert en voor haar beurt praat. ”Ze wachten het milieueffectenrapport (MER), dat door deskundigen opgesteld is, niet eens af. Wij leggen het traject verder af zoals de wetgeving het voorschrijft. Blijkbaar kan het provinciebestuur de druk van het actiecomité niet meer aan”, zegt Boon.

Tony Verhelle, woordvoerder van het actiecomité ’Stop de oven’ noemt de beslissing van de deputatie goed nieuws maar: ”we blijven wel voorzichtig want beroep bij de minister blijft altijd mogelijk.”

Juliaan DELEEBEECK

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio