"Bush kan worden vervolgd wegens memoires"

Oud-president George W. Bush van de Verenigde Staten kijkt maar beter uit waar hij op vakantie gaat. Mensenrechtenactivisten stellen namelijk vast dat het mogelijk is Bush aan te houden en te vervolgen als hij landen bezoekt die de VN-conventie tegen marteling hebben ondertekend. De meeste van die landen hebben al een aanklacht tegen de ex-president klaarliggen.

ibroeksteeg

Advocate Katherine Gallagher, betrokken bij het in New York gevestigde Centrum voor Grondwettelijke Rechten, zei tegen de Britse krant The Guardian dat Bush zou kunnen worden vervolgd wegens passages in zijn memoires.

In zijn vorig jaar verschenen autobiografie schrijft de oud-president namelijk dat hij toestemming had gegeven een verhoortechniek toe te passen waarbij terreurverdachten een "schijnverdrinking" (waterboarding) ondergingen.

Marteling

"Waterboarding is marteling, en Bush heeft toegegeven, zonder een teken van wroeging, dat hij het goedkeurde", aldus Gallagher. "Folteraars, zelfs voormalige presidenten van de Verenigde Staten, moeten rekenschap afleggen en worden vervolgd."

Het Centrum voor Grondwettelijke Rechten heeft met steun van andere mensenrechtenorganisaties een "aanklacht wegens marteling" tegen Bush opgesteld. Het was eigenlijk de bedoeling die aanklacht maandag in te dienen bij een Zwitserse rechtbank.

Zwitserland

Bush was van plan dezer dagen naar Zwitserland te reizen, maar hij zegde zijn bezoek aan Genève op het laatste nippertje af, wellicht met de gebeurtenissen rond de Amerikaans-Poolse filmregisseur Roman Polanski in het achterhoofd. Polanski werd in september 2009 op luchthaven Zürich in Zwitserland opgepakt wegens betrokkenheid bij een zedenzaak in 1977 met een dertienjarig meisje.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio