Zelfs liedje Studio 100 gecensureerd door Amerikaanse preutsheid

Internetreuzen als Apple en Facebook krijgen een steeds grotere invloed en bepalen steeds meer wat we wel of niet te zien krijgen. Zo kan het niet langer, meent een groep internetspecialisten.

ssimons

Op de Amerikaanse tv mag niemand f*** zeggen en ook op het internet hanteren bedrijven als Apple strenge normen. Dat heeft soms grappige effecten, zoals de censuur op de titel Dubbele Dikke Duim, een liedje van clown Dobus van Studio 100. Op de Apple-site van iTunes wordt dat Dubbele d***e duim. Kennelijk meent Apple dat ‘dikke’ altijd op een onbeleefde manier naar mensen met overgewicht verwijst. Studio 100 heeft zo al meer problemen gehad met kinderliedjes.

Apple had het ook lastig met De Zwarte Madam van Suske en Wiske, wegens de mogelijk racistische titel. En een programmaatje van boekenclub ECI dat mensen hielp bij het ‘trekken’ van namen voor wie je een kerstcadeau moet kopen, werd wegens dat ‘trekken’ als te obsceen beschouwd.

Facebook verwijderde dan weer een foto waarop een vrouw met zogend kind te zien was. Zelfs na je dood blijft Facebook eigenaar van je gegevens, foto’s en ontboezemingen. Dat is tegen de Europese privacyregels.

Petitie

Op ipetitions.com zijn internetspecialisten inmiddels een petitie gestart tegen dit soort praktijken.

DH

MEER OVER Studio 100