"Meer op 'fret Willy' dan op 'free Willy' gestemd"

Kalfje Willy is niet meer. Tenminste, dat is wat de makers van ‘Basta’ vrijdag op hun mysterieuze barbecue aan de genodigden hebben verteld. Of het waar is - en of Willy hen in dat geval gesmaakt heeft - moet vanavond blijken in de vijfde aflevering van het Eén-programma.

ghouben

In ‘De Laatste Show’ van afgelopen woensdag bleek dat het dan toch de Eén-kijkers waren die mochten beslissen over leven en dood van Willy, het Blonde d’Aquitainestierkalf dat een paar dagen eerder was voorgesteld als ‘het vlees’ bij de barbecue. Op de Eén-website kon tot middernacht gestemd worden, voor of tegen de slachting.

De uitslag van die stemming werd angstvallig geheimgehouden. Tot het moment van de waarheid, eergisteren op de ‘Basta’-barbecue in een zaaltje in het Vlaams-Brabantse Wezemaal. “Ze toonden opnieuw dat filmpje dat ook op het einde van de vorige aflevering te zien was, over die leuke dag die ze Willy bezorgd hebben”, klapt Frederik Aerts, een van de genodigden, uit de biecht.

“Vervolgens deelden ze de uitslag van de stemming mee, en bleek dat de meeste kijkers voor ‘fret Willy’ hadden gestemd in plaats van voor ‘free Willy’. De slachting? Die hebben ze niet laten zien, nee. Maar goed ook, want het was na dat filmpje al moeilijk genoeg om nog van het vlees te genieten (lacht).”

Met die van Neveneffecten weet je het natuurlijk nooit, en dus zou het net zo goed kunnen dat de makers van ‘Basta’ de honderd genodigden iets op de mouw hebben gespeld.

“Of we Willy écht geslacht hebben, dat ga ik niet verklappen”, vertelt Jonas Geirnaert.

‘Basta’, Een, 20.55 uur.