Dagbladmuseum van George Blommaert sluit de deuren

Dagbladmuseum van George Blommaert sluit de deuren

Dagbladmuseum van George Blommaert sluit de deuren

Print
Hoboken - Het Dagbladmuseum van George Blommaert dat sinds enkele jaren in de Kapelstraat in Hoboken was gevestigd sluit onherroepelijk de deuren. Blommaert, stichter en bezieler van het museum werd 75 jaar en zocht tevergeefs naar een groep of een persoon die zijn levenswerk wilde verder zetten.

"Potentiële overnemers krijgen mijn collectie en alles wat er bij hoort. Er is was maar één voorwaarde: liefde voor de gazet", verklaarde George enkele maanden geleden in onze krant.

Maar dat was ijdele hoop. Er is geen opvolger. Noodgedwongen moet hij de deuren sluiten. De gebouwen in de Kapelstraat zijn te koop gesteld. Een Antwerpse mythe krijgt zo een einde.

Lombardenvest

In de 'Gulden Sonne' aan de Lombardenvest 6 in Antwerpen vestigde George zijn eerste Dagbladmuseum op 3 april 1987. Het huisje van de eerste krantenuitgever ter wereld, onze Abraham Verhoeven, was maar 24 m² groot. Hij kocht nog een aanpalend pand aan de Kammenstraat om zijn museum groter te maken. Toen dit ook uit zijn voegen barstte, trok hij naar de Kapelstraat 61-63 in Hoboken.

Abraham Verhoeven

George Blommaert haalde Abraham Verhoeven uit de vergetelheid. "Een arduinen plaat aan de gevel van het huis aan de Lombardenvest was de enige blijk van erkenning van Antwerpen aan haar illustere zoon. Met de realisatie van het Dagbladmuseum werd een oude droom werkelijkheid", vertelt Blommaert trots.

Aartselaar

Hij verzamelde uit eigen vermogen heel veel waardevolle documenten over de krant. In zijn woonplaats Aartselaar had George een archief van naar eigen zeggen een miljoen kranten. Zo kan je er als bezoeker terecht voor de aankoop van een persoonlijk historische krant, bijvoorbeeld uit je geboortejaar.

De leeftijd speelt George Blommaert parten. Hij moet noodgedwongen de handdoek in de ring gooien. Zijn verzameling uit de Kapelstraat wordt overgebracht naar Aartselaar. Het pand wordt te koop gesteld.

Schepen voor Cultuur Philip Heylen (CD&V) vernam via ons het einde van het Dagbladmuseum. Hij hoopt met alle Antwerpenaren dat de belangrijke historische stukken uit dat museum voor Antwerpen niet verloren zullen gaan.

Hugo Wilri

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio