Bouw windmolens langs E34 gestart

Bouw windmolens langs E34 gestart

Bouw windmolens langs E34 gestart

Print
Arendonk - Langs de E34 in Arendonk rijzen zeven reuzegrote windmolens uit de grond. De firma die de windturbines plaatst, doet er twee weken over om één paal van 108 meter hoog te plaatsen.

De werkzaamheden aan het Zephiros Windpark tussen de afritten 25 en 26 van de E34 in Arendonk en Oud-Turnhout komen in een stroomversnelling. Na de funderingen en de stalen onderbouw zijn de arbeiders van de Duitse firma Enercon begonnen aan de plaatsing van de ringen van de eigenlijke palen voor de windmolens. Air Energy, dat pas in handen is gekomen van de energiemaatschappij Eneco, plaatst zeven windturbines die jaarlijks goed zijn voor in totaal 28 miljoen kilowatt uur elektriciteit. Een dorp van 8.400 gezinnen zou hierdoor kunnen profiteren van de groene energie.

Eer het zo ver is, is er nog heel wat werk aan de winkel. “Donderdag waren de arbeiders bezig met de plaatsing van de tweede ring van een windmolen. Er moeten in totaal 22 ringen opeengestapeld worden”, vertelt Joris Hintjens, projectleider bij Air Energy.

Huzarenstuk

“Omdat de bouw van een paal twee weken duurt, neemt de installatie van de zeven palen twee maanden in beslag.” Wanneer de palen goed en wel rechtstaan, moeten de wieken met een diameter van 42 meter worden bevestigd. De totale hoogte van een windturbine is 150 meter. Het is een heel huzarenstukje om al die reuzegrote materialen op de juiste plaats te krijgen. De straten Nieuwedijk, Broekstraat en Arselt zijn hiervoor verbreed en er moesten ook enkele bomen sneuvelen.

“We hebben op de langgerekte afrit van de E34 in Arendonk een parking mogen installeren. Die parking is bestemd voor het uitzonderlijk vervoer dat ‘s nachts vanuit Duitsland de materialen levert”, vervolgt Joris Hintjens. “De vrachtwagens moeten zo niet in de woonbuurt wachten. Het verkeer in de buurt van Nieuwendijk is wel drukker dan in normale omstandigheden.”

Het windpark kost 21 miljoen euro en is tegen het einde van de zomer in gebruik. Het verloop van de installatie is te volgen via de Facebook-pagina Zephiros Windpark Arendonk.

Foto: Bert De Deken

BVDL

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio