Ijsbaan en skipiste moeten verdwijnen voor nieuw sportcentrum

Het stedelijke vastgoedbedrijf Vespa startte gisteren de marktverkenning voor de bouw van een nieuw wintersportcentrum op Ruggeveld.

smeeusen

Op de plaats waar nu de ijsbaan en skipiste staan, zou een nieuw sportcentrum moeten verschijnen. Met een gloednieuwe ijsbaan, een indoorskipiste, zwembad en sporthal. De stad wil dit project realiseren in de formule van een publiekprivate samenwerking (pps). Dat wil zeggen dat een privé-investeerder gezocht wordt.

Jef De Clerck van skibaan Zondal heeft zijn bedenkingen: “Zondal is een club met ongeveer 1.000 leden, waaronder zo’n 30 blinde skiërs. We hebben 44 eigen skimonitoren, waarvan 30 gediplomeerd. De club baat ook de cafetaria uit. De opbrengst gaat integraal naar de werking. Daardoor blijft deze sport betaalbaar voor de skiërs. Bovendien gaan hier sportdagen van de stad door, goed voor telkens weer een honderdtal kinderen.”

Volgens De Clerck is dit gedoemd te verdwijnen: “Als hier een nieuwe infrastructuur wordt neergepoot met privékapitaal, dan wil die investeerder zijn geld natuurlijk terugwinnen. Dan zal de toegangsprijs stijgen. Maar ook de cafetaria zal privé worden uitgebaat. En dan is het afgelopen met skiclub Zondal.”

Voor het rijke volk

Patrick Vinck is een regelmatige bezoeker van de skipiste. Hij pleit voor het behoud van de bestaande piste. Vinck: “in de loop der jaren is hier een sociaal weefsel gegroeid. Niet in het minst omdat de prijzen democratisch zijn. Het zou jammer zijn moest dit verdwijnen.”

De Clerck besluit: “De infrastructuur van zowel ijsbaan als skipiste op borstels is in orde. Dat zou dus moeten verdwijnen voor een nieuwe ijsbaan en een overdekte skipiste met kunstsneeuw. Goed voor een gigantische CO2-uitstoot.”

Bij het buitengaan zegt De Clerck nog: “Skiën was vroeger voor rijk volk. En dat zal nu opnieuw zo zijn.”

www.zondal.be

Foto: Patrick De Roo

Wilfried Defillet

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio