1/2

Kasteel Emmaüs wint prijs voor stadsverfraaiing

Het Mechelse stadsbestuur heeft woensdag de jaarlijkse prijzen voor stadsverfraaiing uitgereikt, goed voor 4.000 euro. Ze gaan naar de eigenaars van kasteel Emmaüs in Walem, en naar die van een huis in de Dijkstraat 50.

'Restauratie' was dit jaar het thema. 22 projecten kwamen voor de prijs in aanmerking. In categorie 'beschermd erfgoed' valt Emmaüs in de prijzen. "De aanleg van de E19 in 1976 sneed de band tussen het kasteel en de polder van Battenbroek letterlijk door, en betekende het vertrek van de laatste telg van de oorspronkelijke bouwheer. De nieuwe eigenaars hebben het domein intussen een nieuwe toekomst gegeven", zegt schepen van Monumentenzorg Karel Geys.

In de categorie 'niet-beschermd erfgoed' mocht Hans Le Compte met een prijs naar huis. Hij was ervan overtuigd dat de renovatie van zijn stadswoning in de Dijkstraat 50 naar de oorspronkelijke toestand een bescheiden, maar waardevol stadsgezicht oplevert. "Hij hoopt dat andere eigenaars zijn voorbeeld volgen", geeft Geys aan. Het stadsbestuur heeft zo haar redenen voor de wedstrijd. "Met deze prijs willen we privé-initiatieven op het vlak van architectuur stimuleren. Zo willen we van Mechelen nog meer een aangename en leefbare stad maken waar het fijn is om te wonen en te vertoeven."

SVH

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio