Lieten laat belspelletjes definitief verbieden

Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (sp.a) zal het uitzenden van belspelletjes op Vlaamse televisieomroepen verbieden. Dat kondigt ze woensdag aan. Via een aanpassing van het Mediadecreet zouden de belspelletjes tegen de zomer juridisch van de Vlaamse tv-schermen geweerd worden.

ibroeksteeg

De belspelletjes kwamen twee weken geleden in opspraak na een undercoverreportage in het één-programma 'Basta'. De reportage toonde aan dat belspelproducenten het niet al te nauw nemen met de regels en enkel uit zijn op woekerwinsten.

Mediadecreet

Daags nadien besloot de VMMa om de belspelletjes met onmiddellijke ingang van het scherm te halen, wat Lieten toejuichte. Ze liet daarnaast uitzoeken of ze als Vlaams minister stappen kan nemen om de belspelletjes definitief van de Vlaamse televisie te weren. "Belspelletjes vallen in het Mediadecreet onder het zogenaamde telewinkelen. Belspelletjes kunnen apart gedefinieerd worden en via een aanpassing aan het Mediadecreet kunnen we het uitzenden ervan verbieden", bevestigt de minister nu.

Lieten werkt aan een ontwerp van wijziging van het Mediadecreet, dat ze tegen de zomer goedgekeurd wil zien door de Vlaamse regering. Nadat VMMa de belspelletjes van zijn zenders VTM en 2BE haalde, zijn er op dit moment in Vlaanderen geen belspelletjes meer te zien.

Lieten wil echter voorkomen dat zenders ze ooit terug zouden gaan uitzenden door juridisch de deur definitief te sluiten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER