Vanackere vraagt vrijlating Belgische journalist in Caïro

Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) vraagt dat de Egyptische overheid de woensdag gearresteerde Belgische journalist Serge Dumont "onmiddellijk" vrijlaat.

Dumont, die in opdracht van onder meer de krant Le Soir verslag uitbrengt over de gebeurtenissen in de Egyptische hoofdstad Caïro, is gearresteerd door ordetroepen toen hij de manifestaties volgde.

De Belgische ambassade heeft al contact gehad met de journalist en doet alles om hem te lokaliseren. De Belgische diplomatie vraagt Egypte "in te staan voor de veiligheid van de Belgische verslaggever".

Democratie

Vanackere keurt het straatgeweld in Caïro af. "Zoals de EU begin deze week al verklaarde, moet er op een zorgvuldige en concrete manier geluisterd worden naar de democratische verwachtingen en grieven van de Egyptische bevolking. Elke vorm van geweld tegen vreedzame demonstranten brengt een democratisch Egypte niet dichterbij, wel integendeel", zegt hij. "Vrije en eerlijke verkiezingen dit jaar zijn onontbeerlijk", aldus de buitenlandminister.

De hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Catherine Ashton zegt eveneens "zeer verontrust" te zijn over de arrestatie van journalisten in Egypte. Ook de Europese topdiplomate vraagt de vrijlating van de Belgische journalist.

Lees ook: Belgische journalist ontvoerd in Caïro

Nu in het nieuws