15 jaar cel voor daders van reeks gewapende overvallen

Twee Nederlandse overvallers zullen nog vele jaren achter de tralies moeten blijven. De correctionele rechtbank in Turnhout veroordeelde hen woensdag tot 15 jaar cel voor een reeks gewapende overvallen. Voor gelijkaardige overvallen in Nederland kregen ze onlangs al respectievelijk 9 en 8 jaar cel.

jrosquin

De rechter in Turnhout veroordeelde de 26-jarige Stefan S. en de 27-jarige Thomas L. uit Eindhoven tot vijftien jaar gevangenisstraf. Het duo wordt beschouwd als de kopstukken van een negenkoppige Nederlandse bende die achttien gewapende overvallen pleegde in ons land.

Aldi-filialen

De overvallers sloegen tussen 15 maart 2008 tot 9 mei 2009 toe in onder meer Turnhout, Geel, Koersel, Opglabbeek, Hamont-Achel, Houthalen-Helchteren, Eeklo, Stabroek, Lichtervelde en Charleroi. De helft van de overvallen was gericht op warenhuizen van Aldi. Daarnaast had de bende het gemunt op Lidl-filialen, tuincentra en slagerijen.

131.000 euro buit

De overvallers wachtten het personeel telkens op bij opening van de winkel. De slachtoffers werden vervolgens bedreigd, gekneveld en gedwongen om de kluis te openen. In totaal maakten de daders 131.000 euro buit. Meermaals moesten de slachtoffers slagen incasseren. Sommige werknemers hielden een trauma over aan de hold-ups en blijven gedeeltelijk arbeidsongeschikt.

Stefan S. en Thomas L. waren bij de meeste overvallen betrokken. De rechter stuurt hen allebei voor 15 jaar naar de gevangenis. Die celstraf komt bovenop een veroordeling die het duo onlangs in Nederland kreeg. Voor een reeks gewapende overvallen daar in dezelfde periode werd S. door een Nederlandse rechter veroordeeld tot 9 jaar cel, L. kreeg een gevangenisstraf van 8 jaar.

De 30-jarige Hassan H. uit Eindhoven trad bij de meeste overvallen in België op als chauffeur. Hij werd veroordeeld tot 5 jaar gevangenis. De overige bendeleden waren ieder maar bij een paar overvallen betrokken. Eén van hen moet 3 jaar naar de gevangenis. De andere kompanen krijgen lichtere straffen die schommelen tussen 6 maanden met uitstel en 4 jaar met uitstel.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio