Belgische journalist ontvoerd in Caïro

Belgische journalist ontvoerd in Caïro

Belgische journalist ontvoerd in Caïro

Print
De Belgische journalist Serge Dumont, wiens echte naam Maurice Sarfatti is, werd woensdag in Cairo opgepakt of ontvoerd. Dat meldt de chef informatie van de Franstalige krant Le Soir, Jurek Kuczkiewicz.

De correspondent in het Midden-Oosten voor de kranten Le Soir, Le Temps (Genève) en La Voix du Nord (Frankrijk) werd "woensdagmiddag mishandeld, afgetuigd en meegenomen door niet-geïdentificeerde personen in burger", toen hij een reportage aan het maken was in de volkswijk Choebra, in het centrum van Kairo, zegt Kuczkiewicz in een communiqué.

Spionage

De man werd meegenomen bij een legerpost en zou worden beschuldigd van spionage terwijl hij een pro-Moebarak-betoging coverde in de wijk Choubra.

"Ik heb een salvo slagen in het gezicht gekregen. Ze deden alsof ik pro-Baradei was. Ik werd meegenomen naar de militairen, in een van de kazernes aan de rand van de stad. Ik kreeg een glas water, van de Nijl zeiden ze, zodat ik diarree zou krijgen. Ik sta onder toezicht van twee militairen, met kalasjnikovs en bajonetten. Ze zeggen dat ik meegenomen zal worden naar de geheime diensten. Ze verwijten me dat ik een spion ben", aldus Dumont.

De journalist staat in contact met de Belgische ambassade in Caïro, zo laat de FOD Buitenlandse Zaken woensdagnamiddag weten.

Bedreigend

De sfeer in Caïro is zeer bedreigend voor buitenlandse journalisten. Een journalist van Gulf News twitterde eerder vandaag: "Just saw a foreign journalist being chased by a mob with weapons. He was alone. They got him. God help him."

Het is niet duidelijk of de tweet over Serge Dumont of een andere journalist gaat.

Een cameraploeg van de Nederlandse televisiezender RTL werd vandaag ook lastig gevallen in een buitenwijk van Caïro. Hun camera werd kapot geslagen en de tapes werden afgepakt. Het team kon echter een veilig heenkomen zoeken.

.

Nu in het nieuws