Assange breekt met Guardian en deelt lekken met Daily Telegraph

Assange breekt met Guardian en deelt lekken met Daily Telegraph

Assange breekt met Guardian en deelt lekken met Daily Telegraph

Print
De publicatie van een biografie over de mede-oprichter van WikiLeaks, door journalisten van The Guardian, heeft de verhoudingen blijvend geschaad.

WikiLeaks-baas Julian Assange heeft de Britse krant The Guardian ingeruild voor een concurrent, The Daily Telegraph. Met Der Spiegel en The New York Times behoorde The Guardian tot de eerste media-partners van WikiLeaks.

Breuk

De breuk met de Guardian Media Group kondigde zich al langer aan. Geschonden afspraken door Assange, dreigementen dat hij The Guardian voor het gerecht zou slepen en publicaties van onderzoeksjournalist Nick Davies over de verdenkingen van verkrachting jegens de Australiër verzuurden de verhouding.

Informanten

De biografie over Assange van Guardian-journalisten David Leigh en Luke Harding, die gisteren met ronkende teksten werd gepubliceerd, zal daarbij niet hebben geholpen. In de biografie staat onder meer dat Assange zich aanvankelijk weinig zou hebben bekommerd om de anonimiteit van de informanten die in de WikiLeaks-documenten over de Afghanistan-oorlog werden genoemd.

"Wel, het zijn informanten", zei hij tijdens een onderhoud met journalisten in een restaurant. "Dus als ze worden vermoord, dan hebben ze het er zelf naar gemaakt. Dan verdienen ze het."

De Telegraph noemde de WikiLeakstelegrammen eind november nog 'een verzameling met weinig substantie', maar die mening heeft de krant sinds dinsdag herzien.

.

Nu in het nieuws