1/3

Meer dan 500 gewonden en zeker één dode in Caïro

Het is woensdag op het Tahrirplein in het centrum van Caïro tot een confrontatie gekomen tussen aanhangers van de Egyptische president Moebarak en zijn tegenstanders. Er zijn al meer dan vijfhonderd gewonden en zeker één dode.

Pro-Moebarak betogers zijn met paarden en kamelen ingereden op de demonstrerende massa. Het leger vuurde in de namiddag waarschuwingsschoten af in een poging een einde te maken aan de gewelddadige schermutselingen.

Enkele duizenden pro-Moebarak betogers zijn naar het Tahrirplein gegaan, het centrum van de anti-Moebarak demonstraties, waar opnieuw duizenden oppositionele demonstranten staan. De correspondent van de Engelstalige Al-Jazeera ter plaatse sprak deze morgen van een "gespannen" patstelling.

Stenen

Even na de middag kwam het tot gewelddadigheden. Duizenden pro- en anti-Moebarak demonstranten stonden tegenover elkaar, riepen leuzen en gooiden met stenen.

Volgens de Arabische nieuwszender Al-Jazeera zijn er ongeveer tienduizend pro-Moebarak betogers op het Tahrirplein aanwezig.

Inmiddels zou het ook rond het Tahrirplein tot confrontaties tussen de verschillende groepen gekomen zijn. Al-Jazeera meldt dat de mensen huilend en schreeuwend op straat staan.

Een soldaat is om het leven gekomen. Dat heeft de Arabische nieuwszender al-Arabiya gemeld op basis van het ministerie van Volksgezondheid. Er zouden zeker vijfhonderd gewonden zijn.

Onmiddelijk aftreden

Herhaaldelijke oproepen van de internationale gemeenschap om een onmiddelijke overgang van de macht wijst Egypte intussen af. Een woordvoerder van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken liet in een communiqué weten dat "dat de binnenlandse situatie in Egypte zou kunnen doen ontsporen".

Verenigde Staten en Europa

Het Witte Huis laat in een reactie weten het geweld te veroordelen en te betreuren. "We maken ons zeer ongerust over de aanvallen op de media en vreedzame demonstranten", luidt het.

De Amerikaanse president Barack Obama stelde dinsdag aan Moebarak te hebben gezegd dat een vreedzame en kalme politieke overgang "nu" moet beginnen in Egypte.

Woensdag was het de beurt aan de hoge vertegenwoordigster van het Europese buitenlandse beleid, Catherine Ashton, om de Egyptische president op te roepen "zo vlug mogelijk" te handelen om de politieke overgang die de manifestanten vragen, te organiseren.

ElBaradei

Oppositieleider ElBaradei beschuldigt Moebarak van het gebruik van afschrik tactieken. Op de BBC noemde hij de acties op het Tahrirplein "een criminele daad van een crimineel regime".

Er gaan geruchten de ronde dat de president de pro-Moebarak betogers en knokploegen betaalt om onrust te zaaien. Ook beschuldigen de betogers de politie ervan betrokken te zijn bij de organisatie van de pro-Moebarakbetogingen.

Journalisten in gevaar

Al-Jazeera meldt dat haar verslaggevers gezocht worden door de pro-Moebarak demonstranten. Een correspondent van Al-Arabiya zou gedood zijn. Ook de Belgische journalist Serge Dumont werd woensdag in Caïro opgepakt of ontvoerd. De journalist staat in contact met de Belgische ambassade in Caïro en minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere heeft zijn "onmiddelijke vrijlating" geeist. Ook heeft hij de Egyptische autoriteiten gevraagd om Dumonts veiligheid te garanderen.

Ondanks de confrontaties met pro-Moebarakbetogers zeggen de anti-betogers niet van het Tahrirplein te zullen vertrekken totdat Moebarak aftreedt.

Foto's: EPA

Bekijk hier het filmpje van persbureau Reuters:

Nu in het nieuws