Mechelse beiaard ligt weken stil voor groot onderhoud

Print

Mechelse beiaard ligt weken stil voor groot onderhoud

Mechelen - De nieuwe beiaard in de Sint-Romboutstoren krijgt na dertig jaar een groot onderhoud. Daardoor ligt hij vanaf maandag 7 februari drie weken stil.

Clock-o-Matic uit Holsbeek voert de werkzaamheden uit. "Het bedrijf zal het klavier demonteren en reviseren, nieuwe draadverbindingen maken, de veren vervangen, nieuwe bronzen bussen maken, de klepels opnieuw afronden en afstemmen. Daarna zal de beiaard opnieuw klinken als nieuw", zegt stadsbeiaardier Eddy Mariën (foto).

De Sint-Romboutstoren is één van de weinige in de wereld die over twee beiaarden beschikt, goed voor in totaal 80 ton klokken. "Een groot onderhoud op tijd en stond is onontbeerlijk om onze toppositie te behouden als Vlaamse beiaardstad bij uitstek", stelt schepen van Cultuur Frank Nobels.

Door het onderhoud worden op de beiaard eventjes geen concerten meer gespeeld. Komend weekend vinden de voorlopig laatste plaats, zaterdag van 11.30u tot 12.30u en zondag van 15 tot 16u. "Dat betekent niet dat er geen klokken meer te horen zullen zijn: de oude beiaard zal uiteraard om de 7,5 minuut haar 'Mechels halfke' laten klinken over de stad", vertelt Mariën.

SVH

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio