Paul Ibou heeft plannen met gerestaureerd koetshuis

Print

Paul Ibou heeft plannen met gerestaureerd koetshuis

Zandhoven - Het koetshuis van Hof van Lyere, rechts van de oprijlaan aan het Hofeinde, heeft een restauratiebeurt gekregen. Het gebouw was al jaren onderkomen.
Het dak zat vol gaten. Op aandringen van multi-artiest Paul Ibou - die 27 jaar geleden voor 30 jaar pachtheer werd van het kasteeldomein - liet de eigenaarsgroep het pand nu helemaal herstellen. Er ligt een nieuw leien dak op en de koekoeken kregen nieuwe kantelen.

"Wij zijn tevreden dat het pand - beschermd als landschap - weer functioneel werd gemaakt", zegt Paul Ibou. "We gaan er een annexgalerie van ons Creativity Art Center van maken die vanaf half maart elk weekend, op feestdagen en op afspraak opengesteld zal worden. Mijn muze Liliane, drie tamme kasteelpoezen en ik mogen nog drie volle jaren van dit landgoed genieten, maar daarna gaan we wellicht kleiner wonen. In de loop der jaren heb ik zo veel gecreeërd en verzameld, dat ik allerlei tweedehandswerken, brocanterie en mijn uilenverzameling in het koetshuis wil verkopen. 80 procent zal eigen werk zijn."

In het park komen enkele nieuwe beelden. "In het koetshuis wil ik bezoekers ook laten kennismaken met mijn nieuwe schilderstijl. Momenteel maak ik een uiterst creatieve periode door. Ik maak grote, spectaculaire abstract-figuratieve schilderijen." 2011 wordt een sleuteljaar voor de wereldvermaarde designer-beeldenbouwer. Hij viert zijn 50-jarig jubileum als zelfstandig artiest.

Topcarrière

Er komen ook drie nieuwe boeken uit en het René Magritte Museum nam Ibou zopas op in zijn naslagwerk over de 100 grootste Belgische abstracten. De stad Blankenberge, waar Paul Ibou in De Oesterput een deel van zijn jeugd doorbracht, overweegt het beeld Equilibria te plaatsen.

"Ik wil nog drie jaar een topcarrière maken. De Chinese overheid kocht vier monumentale beelden van mij aan, maar in eigen land krijg ik niet de erkenning die bijvoorbeeld een Luc Tuymans wel krijgt. Een grote droom van mij is dat mijn beeld 'Balance' in Antwerpen naast de Schelde zou komen te staan. Ook voor de nieuwe evenementenhal De Populier of de nieuwe sporthal in Zandhoven zou ik graag een beeld willen maken."

Dit jaar staan er exposities gepland in Brussel (Factory House) en Blankenberge (Casino). Ibou ontving ook uitnodigingen voor colloquia in Kenia en Israël aan het einde van dit jaar.

Opvallend is dat Ibou al heel voorzienig op zijn 71ste bezig is met het verdelen van zijn collectie na zijn overlijden. "Liliane en ik hebben geen kinderen of familie meer. Wij zijn alleen op de wereld. Wat als wij morgen verongelukken? De Stichting Paul Ibou is dan mijn testament-uitvoerder. Een deel gaat naar het Letterenhuis in Antwerpen, het Middelheimmuseum en het Prentenkabinet."

foundation.paulibou@telenet.be

Kma

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio