"Ondergrondse opslag afval in Dessel absoluut niet duurzaam"

Donderdag worden 48 containers met nucleair afval teruggebracht naar de opslagplaats van Belgoprocess in Dessel. Naar aanleiding van dit nucleaire transport zegt Kamerlid Kristof Calvo (Groen!) dat zo'n definitieve ondergrondse berging van nucleair afval "dan wel het geweten van enkele politici mag sussen, maar op geen enkele manier een duurzame oplossing is".

Vorige week meldde Greenpeace dat op 3 februari een tweede van negen nucleaire transporten uit Frankrijk in het station van Mol aankomt. Het gaat om gecompacteerd radioactief afval van de kerncentrales van Doel en Tihange dat in La Hague behandeld werd. In Mol wordt het afval overgeladen op een vrachtwagen die naar Belgoprocess in Dessel rijdt.

Afvalprobleem geminimaliseerd

Het afval moet op termijn definitief opgeborgen worden in de Kempense ondergrond, zoals het ontwerp van afvalplan van de NIRAS voorstelt, legt Calvo uit. Hij vindt echter dat het afvalprobleem wordt geminimaliseerd.

"Het wegstoppen van nucleair afval en doorgaan met de productie ervan is vluchten voor verantwoordelijkheid. Nucleair afval is en blijft een vergiftigd geschenk voor vele generaties, want het blijft gevaarlijk voor honderdduizenden jaren."

Groen! is, net als zijn fractiegenoten van Ecolo, voorstander van een opslag die omkeerbaar is en "dus beter controleerbaar". "Daarom wordt het afval best minstens nog tijdelijk bovengronds opgeslagen op de site van de kerncentrales", zegt Calvo. Bovendien dreigt het kernafval met nog eens 25 procent toe te nemen als de zeven Belgische kerncentrales effectief 10 jaar langer openblijven.

Een delegatie van Groen! en Ecolo zal de komst van het nucleair transport donderdagavond in Mol opwachten.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio