OCMW bedeelt drie keer meer voedsel

Print
Hamme - Het OCMW bedeelt dit jaar 11 ton voedsel. Dat is ruim drie keer meer dan in 2010. Het aantal inwoners dat van de voedselbedelingen gebruik maakt stijgt nog sneller.

Het OCMW verdeelt dit jaar 11 ton voedsel en melk dat het Belgisch Interventie en Restitutiebureau (BIRB) met de hulp van de Europese Gemeenschap ter beschikking stelt. Volgens OCMW-voorzitter Paul Verschelden (Open Vld) kan het OCMW dit jaar rekenen op 26 ton hulpgoederen. “Wij nemen voorlopig 11 ton. Uit voorzichtigheid wachten we af hoe hoog de kosten oplopen. Het OCMW moet het afhalen en de opslag van de hulpgoederen betalen. Het wordt nu zoeken naar een voedselveilige opslagplaats.”

Het aantal hulpgoederen stijgt van 3,46 ton in 2010 naar 11 ton dit jaar of drie keer zoveel. Het aantal inwoners dat op voedselhulp beroep doet, stijgt even snel. Dat waren er in 2006 109, in 2007 179 personen, in 2008 257 en in 2009 382.

Het OCMW bepaalt wie hulpgoederen krijgt. Dat zijn de gerechtigden op het levensminimum, zij die budgetbeheer of schuldenregeling volgen, wie regelmatig OCMW-steun vraagt en de bewoners van het Lokaal Opvanginitiatief. Er werd ook een overeenkomst gesloten met het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) voor voedselbedeling aan hun doelgroep.”

Sociale Kruidenier

Dit alles wijst erop dat Hamme nog veel armoede kent. Dat bewijst ook het gemiddelde jaarinkomen. Dat blijft ondanks een stijging van 14.362 euro in 2007 naar 14.900 euro in 2008 het op een na laagste in de regio.

De voedselbedeling staat los van de Sociale Kruidenier, die één keer per maand langskomt op de parking van de sporthal. “Een goed initiatief”, vindt Verschelden, die toch enkele bedenkingen maakt.

“De Sociale Kruidenier werkt met aangekochte goederen. Soms is het prijsverschil met de gewone winkel miniem. Het zijn de gratis producten die de aankopen aantrekkelijk maken. Dat gratis aanbod moet verhogen. Jammer dat de hulpgoederen van de voedselbedeling daarvoor niet mogen dienen. Positief is het gezellige onthaal bij de sociale kruidenier, met koffie en vorige maand zelfs pannenkoeken.”

WO

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio