Juf leert kinderen lezen op ritme rapmuziek

Juf Ilse De Batselier van het eerste studiejaar in gemeenschapsschool Ten Berge ontvangt vandaag in Brugge de prijs van ‘leerkracht in de kijker’. Ze valt op door de manier waarop ze kinderen leert lezen: al rappend.

smeeusen

Uitgeverij Zwijsen is al 160 jaar bezig met educatief materiaal. Vijftig jaar geleden werkte ze de ‘Veilig leren lezen’-methode uit. Om die verjaardag te vieren, organiseerden ze een wedstrijd voor leerkrachten van het eerste leerjaar. Die mochten tips geven om het leren lezen nog aantrekkelijker te maken. Juf Ilse won met haar tip de eerste prijs.

“Ik zocht een manier om de kinderen op een prettige manier te leren lezen en tegelijk iets te doen om de kinderen, die pas uit de kleuterklas komen, niet aan hun bank te kluisteren”, vertelt Ilse. Ze dacht daarbij aan een combinatie van muziek en beweging.

Operamuziek

“Eerst probeerde ik het te doen met operamuziek. Maar dat veranderde ik al snel in rapbewegingen. De kinderen mogen daarbij op hun stoel staan en de letters rappen. Het bleek al snel dat kinderen daar heel creatief bij kunnen zijn. Zo strekken ze de arm als ze een lange klank moeten uitbeelden, of ze gebruiken verschillende intonaties. Sinds ik deze methode gebruik, is er alvast veel plezier tijdens de leeslessen.”

De school weet nog niet wat de prijs inhoudt. Op de ‘Veilig leren lezen’- site voor Nederland is er sprake van een grote handgeschilderde Zoem-voorleesstoel. De lerares ontvangt haar prijs vandaag in Brugge.

Foto: Joris Herregods

NKB

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio