WikiLeaks genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede

WikiLeaks genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede

WikiLeaks genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede

Print
De klokkenluiderswebsite WikiLeaks is door een Noorse politicus genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede 2011, voor de rol die WikiLeaks speelt voor de vrijheid van meningsuiting.

"WikiLeaks is een van de belangrijkste bijdragers tot de vrijheid van meningsuiting en transparantie", zei Noors parlementslid Snorre Valen bij de nominatie.

Valen sprak over WikiLeaks' rol in het openbaren van de bezittingen van de voormalige president van Tunesië, Zine El Abidine Ben Ali, en zijn familie. Dat droeg bij tot het protest dat hem uiteindelijk in ballingschap dreef.

Het parlementslid van de Linkse Socialistische Partij, die deel uitmaakt van de regerende rood-groene coalitie, stipte ook aan dat WikiLeaks documenten publiceerde over corruptie door de autoriteiten, regeringen en bedrijven, maar ook over "illegale surveillance, oorlogsmisdaden en folteringen door een aantal staten".

Het Nobelcomité, dat bestaat uit vijf leden, adviseert om geen nominatievoorstellen op voorhand bekend te maken. Toch bestaan er geen formele regels die dat verhinderen, waardoor ieder jaar heel wat speculatie kan ontstaan voor de winnaar wordt bekendgemaakt in oktober.

.

Nu in het nieuws