"Stad pleegt woordbreuk tegen Lierse bevolking"

De stad Lier investeert te weinig in de lokale economie en de Lierenaars moet steeds meer voor hun boodschappen naar de rand van de stad. Dat en nog veel meer ligt Unizo serieus dwars.

Van Rompaey Chris

Jos Tobback, voorzitter van Unizo Lier, nam tijdens zijn nieuwjaarstoespraak geen blad voor de mond. "Het is de taak van Unizo om het schepencollege te wijzen op het lage budget dat ter beschikking staat voor de lokale economie.

Dat lage budget en slechts één enkele ambtenaar staan in schril contrast met de bezetting en de middelen van andere gemeenten. In Mechelen bijvoorbeeld beschikt de dienst Lokale Economie over negen personen om tijdig aan de administratieve noden van de bedrijven te voldoen", stelt Jos Tobback.

"Een andere taak van Unizo is het bewaken van het handelsapparaat op ons grondgebied. Er is een absolute noodzaak aan de opwaardering daarvan in de binnenstad. Nog steeds blijft er een te sterke groei van baanwinkels en winkelcentra buiten de stadskern, terwijl het winkelaanbod in de binnenstad eerder krimpt. Dergelijke tendens druist regelrecht in tegen de Winkelnota van minister-president Kris Peeters (CD&V), die pleit voor een kernversterkend winkelbeleid. Daarom moeten er opnieuw kwaliteitsvolle buurtwinkels in het Lierse straatbeeld verschijnen."

"Wat ons natuurlijk ook dagelijks bezighoudt, is de mobiliteit in onze stad.

Voor de handelaars en eveneens voor de bewoners van de binnenstad moet de binnenstad goed bereikbaar blijven. Doorgaand verkeer mag via de Ring afgeleid worden, maar we benadrukken nogmaals dat bestemmingsverkeer via de Grote Markt moet mogelijk blijven. De bezoekers moeten zonder veel hinder naar goed aangeduide parkeerplaatsen geleid worden."

"Een ander gegeven is dat van het aantal parkeerplaatsen op de Markt zelf.

Sinds de opmaak van de plannen ruim tien jaar geleden hebben alle besturende partijen steeds beloofd om voor voldoende parking te blijven zorgen vlakbij de Grote Markt vooraleer te raken aan de plaatsen op de Markt zelf. Nu plots ?Sorry' zeggen en de Markt maar snel ontruimen zonder alternatief aan parkeerplaatsen, komt neer op woordbreuk plegen tegenover de Lierse bevolking", besluit Jos Tobback.

Chris VAN ROMPAEY

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio