Ecocheques zijn massaal ingeruild

Ecocheques zijn massaal ingeruild

Ecocheques zijn massaal ingeruild

Print
Van alle ecocheques die het eerste boekjaar (september 2009 tot september 2010) zijn uitgedeeld, is al 70 procent ingeruild. Dat zegt Jos Trippaers van Sodexo, een van de twee leveranciers van de ecocheques.

“Sinds de eerste cheques werden uitgedeeld, heeft de Belg die massaal gebruikt”, zegt Jos Trippaers. “In het eerste boekjaar, van september 2009 tot september 2010, kregen zo’n 1,2 miljoen Belgen ecocheques. Die hadden samen een waarde van zo’n 120 miljoen euro. Van die hoeveelheid hebben we al 70 procent terug ontvangen.”

Dat percentage zal nog oplopen. “Omdat mensen bij het jaareinde meer aankopen doen en dus ook meer ecocheques kunnen uitgeven”, zegt Trippaers. “Vergeet ook niet dat de cheques ongeveer twee jaar geldig zijn, en mensen die eerste reeks cheques dus nog tot midden 2012 kunnen uitgeven.”

Trippaers ziet drie oorzaken in het feit dat de cheques zo succesvol zijn. “Eén: ze zijn alom bekend. Twee: in crisistijden zijn ze een dankbaar middel om bepaalde aankopen te doen. En drie: de milieuproblematiek raakt de mensen. België staat niet voor niets bovenaan het lijstje van meest vervuilende landen.”

Nieuwe producten

De ecocheques zijn het resultaat van het interprofessioneel akkoord 2009-2010. In feite zijn ze een nettoloonsverhoging, want de cheques zijn vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen. In 2009 konden werknemers voor maximaal 125 euro ecocheques krijgen, voor 2010 ging het om 250 euro. Met de cheques kunnen milieuvriendelijke producten worden aangekocht. Vanaf 1 januari dit jaar kunnen de cheques ook gebruikt worden om biologische voeding en elektrische scooters te kopen, of voor verplaatsingen met een autocar.

YL

.

Nu in het nieuws