Kempenaar wint Europese titel met sledehonden

De 40-jarige Guy Marinus uit Poederlee (Lille) haalde het voorbije weekend de Europese titel in de sledehondensport binnen. “Om te trainen, hang ik een quad in plaats van een slede achter de honden”, zegt Guy.

smeeusen

In de bosrijke omgeving op de grens van Poederlee (Lille) en Tielen (Kasterlee) weerklinkt geregeld het herkenbare gehuil van sledehonden. Guy Marinus is al twintig jaar bezeten van Alaskan Malamute-honden. Het voorbije weekend behaalde hij in het Duitse Schöneck de Europese titel in de categorie distance. Een unieke prestatie voor een Kempenaar die het moet opnemen tegen doorgewinterde deelnemers uit het hoge noorden.

“Vorig jaar behaalde ik ook al de wereldtitel, maar daar is weinig aandacht aan besteed”, glimlacht Guy Marinus. “Op het Europees kampioenschap moesten de zes aangespannen honden gedurende drie dagen elke dag 42 kilometer door de sneeuw lopen. Over het hele kampioenschap gezien, was ik een half uur eerder dan de tweede. Met de laatste deelnemer was er een tijdsverschil van twee uur.”

De kampioen is in de buurt geregeld op pad met zijn honden om hun conditie optimaal te houden. Trainen is het codewoord voor de onderhoudstechnicus.

Wereldtitel verlengen

“Ik heb voor deze sport degoutant veel over. Tijdens het seizoen train ik vijf tot zes dagen per week. In plaats van een slede hang ik een quad achter de honden. Omdat wij in de Kempen geen bergen hebben, gebruik ik een quad om bij de honden spieren te kweken”, legt Guy Marinus uit. “Tijdens het EK heeft Furious, de hond die de kop trekt, ons naar de overwinning gebracht. Frosty, een andere hond, heeft zelfs drie dagen gelopen met een gekwetste voet.”

De hondenliefhebber wil volgend jaar in Tsjechië zijn wereldtitel verlengen. “Ooit wil ik nog in Scandinavië gaan wonen, maar de financiële kant en het werk houden me nog tegen”, besluit Guy Marinus.

www.howling-packs.com

Foto: Hilde Van Geirt

BART VAN DEN LANGENBERGH

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio