1 / 2

Gerecht onderzoekt gesjoemel ex-politiechef Mechelen

Het gerecht voert een onderzoek naar mogelijk gesjoemel van Rony Vandaele (foto), de vorige korpschef van de lokale politie Mechelen.

svanhaezendonck

Vandaele zou onterecht voor 40.000 euro bruto vergoedingen hebben geïncasseerd. Ook een verantwoordelijke voor de personeelszaken komt in nauwe schoentjes. Die zou de documenten voor de vergoedingen mee hebben opgesteld. Een anonieme e-mail aan het korps, lokale politici en de pers begin juni 2010 bracht de bal aan het rollen.

Zowel de nieuwe korpschef Yves Bogaerts als burgemeester Bart Somers werden er toen van beschuldigd dat ze de financiële malversaties van Vandaele wilden toedekken, alsook van het manipuleren van de criminaliteitscijfers. In Gazet van Antwerpen heeft het gemeenschappelijk vakbondsfront zich toen heel uitdrukkelijk gedistantieerd van de anonieme klokkenluider.

De oppositie, zowel CD&V/N-VA als Vlaams Belang, eisten vorige zomer reeds een onderzoek. "Als hier één procent van waar blijkt, is dat schandalig. Is dat niet het geval, moet de naam van deze mensen gezuiverd worden. De computer crime unit van de federale politie moet deze e-mail onderzoeken”, zei gemeenteraadslid Marc Hendrickx (N-VA). Vlaams Belang wilde een onderzoek van het Comité P, en dat is er ook gekomen. Het onderzoekt of nog meer korpsleden bij de mogelijke fraude betrokken zijn. Een commissaris zou in een combi ook seks hebben gehad met een ander personeelslid.

SVH

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio