Hongaren gaan bezwaren EU over mediawet onderzoeken

Hongarije is bereid om een aantal aspecten van zijn omstreden mediawet aan te passen als de Europese Unie daarom vraagt. Dat liet de Hongaarse minister van justitie Tibor Navracsics maandag in een brief aan Eurocommissaris voor digitale aangelegenheden Neelie Kroes weten.

ibroeksteeg

"De Hongaarse regering is bereid om te garanderen dat de nationale regulatie van de media in overeenstemming is met de Europese wetgeving", schrijft Navracsics. In de brief gaat hij in op de bezwaren die Kroes tien dagen geleden aan de Hongaren kenbaar maakte. Zij stelde de Hongaarse regering een ultimatum: als het land niet binnen twee weken een overtuigende uitleg geeft, onderneemt de EU juridische stappen.

Omstreden wet

De bezwaren van Kroes zouden volgens de Hongaren vooral gaan over de constructie van de wet en de harmonisatie ervan met Europese wetgeving, maar niet om de inhoud van de wet. Premier Viktor Orbán had al eerder gezegd dat hij de wet wil aanpassen als deze in strijd blijkt met EU-richtlijnen. Hij is daar echter niet van overtuigd en stelt dat de wet aan alle Europese normen voldoet.

De omstreden mediawet die het Hongaarse parlement op 20 december aannam, stelt een door de regering benoemde media-autoriteit aan die oordeelt of journalisten 'moreel' en 'objectief' berichten. Ook mogen nieuwsprogramma's maximaal 20 procent van hun zendtijd aan misdaad besteden, om zo het volk niet bang te maken.

De wet ging 1 januari van kracht, dezelfde dag dat Hongarije voor een half jaar voorzitter werd van de Europese Unie. Het land kreeg veel kritiek van EU-landen.