Jan Decleir ontvangt eredoctoraat van Universiteit Antwerpen

Acteur Jan Decleir mag zich binnenkort 'doctor' noemen. Op 7 april, tijdens de uitreiking van de eredoctoraten van de Universiteit Antwerpen, mag de acteur de titel in ontvangst komen nemen.

De universiteit stelt dat "de acteur, geboren in Niel, al jaren schittert op het toneel en op het witte doek". Ze wijst ook op de vele nationale en internationale onderscheidingen die de "levende legende" al in de wacht wist te slepen.

Het andere eredoctoraat voor algemene verdiensten wordt uitgereikt aan de Zwitserse professor Werner Oechslin, een pionier in de architectuurtheorie. "Een bewuste keuze, omdat architectuur en de andere academische hogeschoolopleidingen in de nabije toekomst inkantelen in de universiteit", luidt het bij de universiteit.

Andere eredoctoraten

De andere eredoctoraten gaan naar geschiedkundige Dipesh Chakrabarty, dierenarts Poul Hyttel, rechtenexpert Geert Corstens en economieprofessor Bina Agarwal.

Multidisciplinair onderzoeker Dipesh Chakrabarty, momenteel professor aan de University of Chicago, is geboren in Bangladesh en een van de belangrijkste vertegenwoordigers binnen de 'postkoloniale' geschiedschrijving. Zijn uitgangspunt is dat niet-westerse geschiedenissen steeds worden geïnterpreteerd vanuit de Europese geschiedenissen.

De Deense dierenarts Hyttel wordt eredoctor voor zijn wetenschappelijk onderzoek in de embryologie. Corstens is voorzitter van de Hoge Raad der Nederlanden en gerenommeerd expert voor straf(proces)recht en rechterlijke organisatie.

Agarwal wordt al tientallen jaren gewaardeerd, in India en daarbuiten, voor haar bijdragen op het domein van milieu en ontwikkeling. Ze is tevens voorzitter van de International Society of Ecological Economists.

Nu in het nieuws