Antwerpse Kulminator verkozen tot beste biercafé ter wereld

Antwerpen heeft het beste biercafé ter wereld. Dat werd unaniem beslist door de internationale bierwebsite RateBeer.com. De gelukkige: De Kulminator op het Vleminckveld.

jrosquin

Stephan (30) uit De Klinge en Erwin (28) uit Deurne komen geregeld over de Kulminator-vloer. “We zijn allebei ook lid van de website Rate- Beer.com. We gaven samen al scores aan meer dan 500 bieren en cafés. De Kulminator is een terechte winnaar”, vinden ze.

“Je hebt er een immense keuze, met wel 800 bieren op de kaart. Als echte bierliefhebbers vinden we er altijd onze gading. Het lekkerste bier dat we er gedronken hebben, is de Pannepot 2004 van brouwerij De Struise Brouwers. Verder is het natuurlijk ook heel handig dat we redelijk dicht in de buurt wonen. We proberen maandelijks een bezoekje te brengen.”

Oprichter van de website Rate- Beer.com is Joe Tucker uit Californië. Een Belgische vriend van Tucker kan meer vertellen over de verkiezing. “Iedereen kan zijn quotering voor een café doorgeven”, legt hij uit. “De uitbater kan nooit weten wie er punten geeft.” Er zijn nog voorwaarden die eventueel misbruik voorkomen. “Een café kan pas genomineerd worden als het door een minimumaantal bezoekers gewaardeerd wordt. Ook de mensen die deel uitmaken van de jury moeten punten geven op een minimumaantal zaken.”

De Kulminator kreeg punten van 168 bezoekers. “Ze doen dat vrijwillig en komen uit verschillende landen.” Ook in 2007 en 2009 ging het café met deze eer aan de haal. Vorig jaar strandde het op de tweede plaats.

Biertempel

Naast RateBeer.com is ook beeradvocate.com wereldwijd de referentie voor bierfanaten. Ook op die site wordt de Kulminator druk besproken. De superlatieven worden niet geschuwd. “De Kulminator is bij bierkenners al lang bekend als een monument. Een echte biertempel.”

De RateBeer Awards worden sinds 2002 jaarlijks uitgereikt. Er zijn 5 hoofdcategorieën: beste bier, beste café, beste bierrestaurant, beste brouwerijpub, beste brouwerij om te bezoeken en beste bierverkoper. Ratebeer.com begon in 2000. In die beginperiode was de site vooral gericht op Amerika. In de loop der jaren werd het een internationale referentie. Vorig jaar registreerde RateBeer. com bijna 3 miljoen kwaliteitsbeschrijvingen.

Tot slot nog meegeven dat het beste bier ter wereld dit jaar niet Belgisch is. De West-Vlaamse trots Westvleteren 12 moest namelijk het onderspit delven voor de Närke Kaggen Stormaktsporter uit Zweden.

ELBO, IPAS

Foto: Dirk Kerstens

www.ratebeer.com, www.beeradvocate.com

De tien beste biercafés volgens RateBeer.com:

  1. Kulminator in Antwerpen (België)
  2. Ma Che Siete Venuti a Fà in Rome (Italië)
  3. Redlight Redlight in Orlando (VS)
  4. The Porter Beer Bar in Atlanta (VS)
  5. Bakushu Club Popeye in Tokio (Japan)
  6. Akkurat in Stockholm (Zweden)
  7. Brick Store Pub in Decatur (VS)
  8. Avenue Pub in New Orleans (VS)
  9. Sergio’s World Beers in Louisville (VS)
  10. Chez Moeder Lambic Fontainas in Brussel (België)

ELBO

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners