Vlaams Belang: "Di Rupo wil geen staatshervorming"

Vlaams Belang kan het voorstel over een vorming van een regering van 'nationale eenheid' niet pruimen. Volgens voorzitter Bruno Valkeniers en Kamerfractieleider Gerolf Annemans bewijst het idee dat PS-voorzitter Elio Di Rupo helemaal geen staatshervorming wil.

kscherpenberg

"Zijn dubbele piste, hetzij een regering van 'nationale eenheid', hetzij de voortzetting van de huidige coalitie aangevuld met de partijen die dat willen, betekent dat een min of meer deftige staatshervorming uitgesloten wordt", klinkt het in een communiqué.

Eerst zouden de sociaal-economische problemen worden aangepakt en daarna moet er een akkoord zijn over BHV en de herfinanciering van Brussel. De rest zou dan naar een tweede fase verschoven worden.

Volgens Vlaams Belang betaalt Vlaanderen zo een onaanvaardbare prijs voor de splitsing van de omstreden kieskring, terwijl Brussel zijn centen zou binnen hebben.

"In dat geval zitten we opnieuw in het scenario van 2007, toen er van een staatshervorming evenmin iets in huis is gekomen. (...) Hoe langer de crisis duurt, hoe dichter de Franstaligen staan waar ze uiteindelijk willen uitkomen: bij het status quo", aldus Valkeniers en Annemans.

Volgens de partij is het niet mogelijk een Belgische regering te vormen gezien de verkiezingsuitslag in het noorden en het zuiden van het land.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER