Activisten protesteren aan gesloten centrum Merksplas

Print
Merksplas - Een dertigtal activisten protesteert vrijdag aan het gesloten centrum van Merksplas tegen het feit dat de Belgische regering mensen zonder papieren opsluit en het land uitzet. Door de toegangspoorten voor voertuigen te blokkeren, willen ze vermijden dat er vrijdag mensen gedeporteerd worden of naar een ander centrum moeten verhuizen.

Het gesloten centrum van Merksplas herbergt 172 mannen. Het is één van de zes gesloten centra in ons land waar jaarlijks ongeveer 8.000 mensen zonder papieren worden opgesloten en van waaruit ze worden uitgewezen. De activisten kozen specifiek voor Merksplas omdat dat het meest afgelegen centrum is.

Einde van de wereld

"Het is hier bijna letterlijk het einde van de wereld, wat niet evident is voor de mensen die een bezoek willen brengen aan de bewoners van het gesloten centrum", aldus een woordvoerder.

Momenteel blokkeren de activisten de toegangspoorten voor voertuigen. De personeelsingang wordt ongemoeid gelaten. Met hun blokkage verzetten ze tegen de manier waarop de regering met asielzoekers omgaat.

Stempel

"Onze economie draait op vrij verkeer van goederen. Maar vele duizenden mensen die in ons land een kans willen op een beter leven worden zomaar uitgesloten en krijgen de stempel illegaal en ongewenst. Onze regering arresteert hen en sluit ze op als ware criminelen, alleen omdat hun verblijfspapieren niet in orde zijn. Met hun uitzetting verliezen ze voor de tweede maal hun kans op een menswaardig bestaan. Ze worden uit de maatschappij geplukt en teruggestuurd naar de vaak uitzichtloze situatie in eigen land", besluiten de actievoerders.

MEEST RECENT

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio