Vaste juryleden Philippe Geubels en Guy Mortier ronden samen af

Zelf hielden ze het in 'De Slimste Mens' nooit langer vol dan twee afleveringen, maar vanavond zitten Philippe Geubels en Guy Mortier toch maar mooi in de finale. Het is de eerste en meteen ook de laatste keer dat de twee vaste juryleden samen te zien zijn in het programma.

kscherpenberg

Mortier helpt meteen het meest voorkomende misverstand de wereld uit. "Er zijn nog altijd mensen die denken dat alles wat wij zeggen geïmproviseerd is", zegt hij, "maar dat kan natuurlijk niet. Er moet, zeker in een spelprogramma als 'De Allerslimste Mens', een structuur zijn, een basis om van te vertrekken. Het beste is dus dat je een paar dingen in je mouw hebt waarvan je hoopt dat ze kunnen werken als de situatie ernaar is, en dan maar bidden dat het ergens toe leidt."

"Ik bekijk de vragenlijst, en ik schrijf alles op wat in me opkomt", vertelt Geubels. Het is niet gemakkelijk, die druk. Alles wat wij zeggen, moét grappig zijn."

Van de drie overblijvers is Bert Kruismans volgens Mortier en Geubels de te kloppen kandidaat. "Hoe die vijf trefwoorden kan opnoemen bij elk zwart-witfilmpje van een begrafenis", zegt Geubels, "dat is gewoon absurd. Als ik een pronostiek moet maken, staat hij zeker in de top drie (lacht). Maar Eva Brems is ook niet te onderschatten, hoor. Ze heeft dan wel niet zo veel afleveringen gewonnen, maar als je zo lang in the running bent, heb je toch bewezen dat je iets weet."

Steven VANCLEEF

MEER OVER Guy Mortier