Patiënten steunen dokter Coucke voor Orde van Geneesheren

De Orde van Geneesheren heeft de zaak rond dokter Francis Coucke verdaagd tot 14 maart. Coucke moest zich maandag verdedigen tegen de betichting van het Riziv dat zijn behandeling van CVS-patiënten zinloos en te duur is.

jrosquin

Francis Coucke uit Sint-Gillis-Waas is een autoriteit in de behandeling van patiënten met het chronische vermoeidheidssyndroom. In zijn praktijk koppelt Coucke bijna altijd een fysieke achtergrond aan het voorkomen van de ziekte. Zo stelde de dokter vast dat veel mensen met CVS in het verleden een auto-ongeval hebben gehad, of andere gezondheidsproblemen.

Maandag moest Coucke zich verantwoorden voor de Orde van Geneesheren. Hij krijgt van het Riziv het verwijt dat hij zijn patiënten meetroont in een gevaarlijke behandeling met hormonale producten, die veel te duur is. Maar de honderd patiënten die naar Brussel waren afgezakt om hun ’wonderdokter’ te steunen in zijn verweer, zijn het daar duidelijk niet mee eens.

“Ik ben acht jaar geleden ziek geworden door een metaalvergiftiging, nadat een tandarts een metalen plaatje in mijn gebit had geplaatst”, zegt patiënte Maike Van Gool. “Ik woog nog 38 kilo, zat in een rolstoel en was op sterven na dood, tot een dokter me naar mijnheer Coucke doorverwees. Hij schreef me een behandeling voor met groeihormonen. Duizend euro per maand, maar die wordt wel terugbetaald door het Riziv. Tenminste, als dokter Coucke niet wordt veroordeeld. Als dat gebeurt, is mijn leven en dat van honderden andere patiënten voorbij.”

Coucke riskeert een schorsing van twee jaar en een monsterboete van 635.000 euro. Maar maandag, na het luisteren naar de verdediging van de dokter, besliste de Orde om toch even bedenktijd te nemen. Tot 14 maart. Dan luisteren de eminenties ook naar het rapport dat Thierry Hertoghe, een deskundige in hormonale behandelingen, opstelde. “Ik heb alle behandelingen onderzocht”, aldus dokter Hertoghe.

“Ik heb geen enkele anomalie aangetroffen. Er zijn wel honderden patiënten die zeggen dat ze zich dankzij de behandeling met groeihormonen beter voelen. Volgens mij is er dan ook geen enkele reden om aan het nut van de behandeling door dokter Coucke te twijfelen.”

GW

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER