Supervulkaan onder Yellowstone Park borrelt

De gigantische vulkaan onder Yellowstone National Park (foto) in de Amerikaanse staat Wyoming borrelt. De bodem rond de vulkaan is vorig jaar met ongeveer 25 centimeter gestegen. Sinds 2004 was er jaarlijks een stijging met 7 centimeter per jaar waargenomen en tussen 2007 en 2010 leek de vulkaan tot stilstand te zijn gekomen.

ghouben

Die bodemstijging zorgt voor onrust. Maar omdat de ondergrondse zwelling van het magmareservoir zich op een diepte van 7 tot 10 kilometer voordoet, lijkt het ergste scenario uitgesloten. Een mogelijke uitbarsting van de vulkaan onder Yellowstone zou twee derden van de Verenigde Staten onbewoonbaar maken en duizenden keer zo zwaar zijn als die van de Mount St. Helens in 1980.

De laatste grote uitbarsting van de supervulkaan onder het park met zijn geisers dateert van meer dan 640.000 jaar geleden. Sinds die laatste uitbarsting heeft de vulkaan ongeveer 30 kleinere uitbarstingen gehad. De recentste deed 70.000 jaar geleden voor.

Geen reden tot paniek

"Voorlopig is er nog geen paniek en een dreigende catastrofe is uitgesloten. In het begin waren we wel ongerust en dachten we dat de supervulkaan bezig was om uit te barsten, maar zodra we zagen dat de magma op een diepte van tien kilometer lag, was er toch enigszins opluchting. Dit was heel anders geweest als de magma op zo'n 2 tot 3 kilometer onder het aardoppervlakte had gelegen", zo citeert de Britse Daily Mail geoloog Bob Smith van de universiteit van Utah. Maar toch is de stijging van de bodem volgens Smith een buitengewone gebeurtenis omdat het over zo'n groot gebied gaat.