Palestijnen deden in 2008 tevergeefs nooit geziene toegevingen

Palestijnen deden in 2008 tevergeefs nooit geziene toegevingen

Palestijnen deden in 2008 tevergeefs nooit geziene toegevingen

Print
De Palestijnen waren in 2008 bereid om zeer verregaande toegevingen te doen aan de Israëli. Dat blijkt uit gelekte documenten waar de Arabische nieuwszender al-Jazeera en het Britse dagblad The Guardian de hand op konden leggen.

De Palestijnse bestuurders, onder leiding van president Mahmoud Abbas (foto), waren bereid om bijna alle illegale nederzettingen in en rond Jeruzalem te aanvaarden als Israëlisch grondgebied. Alleen één nederzetting, Har Homa, bleef voor de Palestijnen onaanvaardbaar.

„Dit is de eerste keer in de geschiedenis dat we zo'n voorstel doen”, zei Ahmed Qurei, leider van de Palestijnse delegatie tijdens een overleg op 15 juni 2008 met Israëlische en Amerikaanse topdiplomaten. De toegevingen zouden onderdeel uitmaken van een grondruil, waarvan de Palestijnen ook zouden profiteren.

The Guardian spreekt van het „grootste lek van vertrouwelijke documenten in de geschiedenis van het conflict in het Midden-Oosten”. Al-Jazeera kreeg de documenten - duizenden pagina's - als eerste in handen, ze staan inmiddels bekend als de 'Palestine Papers'. Een van de toponderhandelaars, die nu bakken kritiek krijgen, noemde de documenten zondag "een stapel leugens". De onderhandelaars krijgen het verwijt de "heilige islamitische plaatsen in Jeruzalem te verkwanselen".

MEEST RECENT