1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

SHAME-betoging in Brussel is enorm succes

In Brussel is de betoging tegen het uitblijven van een nieuwe federale regering een enorm succes geworden. De organisatoren hadden er vooraf op gehoopt dat ruim 20.000 mensen naar de hoofdstad zullen afzakken. Volgens een schatting van de politie liepen er rond 15 uur 34.000 mensen mee.

kscherpenberg

Vakbonden en jongerenafdelingen van politieke partijen hadden hun leden aangespoord om ook mee te stappen. De organisatoren zijn alvast erg tevreden over het succes.

De betoging schoot een kwartiertje vroeger uit de startblokkken aan het Noordstation wegens het grote succes. Omstreeks 16 uur werd halt gehouden in het Jubelpark, waar de organisatoren om 16 uur de menigte in het Nederlands, Frans, Duits en Engels hebben toegesproken.

"In een land dat het hart van Europa is, in een wereld die even snel verandert als hij opwarmt en in een tijd waarin globalisering een onontkoombaar feit is, zijn onze politici niet meer in staat om zichzelf te overstijgen. Vandaar: Shame! Honte! Schaamte! Schande!", klonk het. De organisatoren willen dat er nu snel een regering wordt gevormd en sluiten een vervolg van de actie niet uit.

De betoging verliep al die tijd vreedzaam. Enkel aan het Shumanplein was er een klein incident met leden van het Taal Aktie Komitee (TAK). Daar werd een vijftal mensen opgepakt. Een iemand droeg ook een Vlaamse vlag mee en moest die al snel opbergen na een aanvaring met andere betogers.

Spandoeken

Opvallend was het gebrek aan politieke slogans of spandoeken. De manifestanten droegen wel heel wat Belgische vlaggen en symbolen mee. Een delegatie van de socialistische vakbond ABVV had ook een groot spandoek, waarop een eventuele splitsing van de RVA werd afgewezen.

Midden in de betoging werd ook een ander groot spandoek meegedragen waarop de betogers waarschuwden dat er nog slechts enkele weken resten vooraleer het wereldrecord regeringsvormen gebroken wordt. Dat zou op 17 februari het geval zijn.

De deelnemers waren van alle leeftijden. Hier en daar zag men politieke slogans, maar de grote meerderheid leken gewone Belgen die zich niet uitspreken voor of tegen een of andere partij. Heel wat betogers droegen wel de slogan mee van de actie in de KVS vrijdagavond: "Niet in onze Naam".

De Clerck

De protestmars is een initiatief van enkele VUB-studenten. Volgens hen wordt de modale Belg moedeloos van het politieke circus. Via de website www.230111.be en via Facebook hebben de jongeren heel wat landgenoten proberen warm te maken voor een deelname. 24.000 mensen hadden gezegd zeker van de partij te zullen zijn. Zowat 25.000 anderen kwamen "misschien".

"Wij zijn geen pro-Belgische beweging, maar ook geen anti-Belgische beweging. De organisatie is politiek neutraal en dat blijven we ook", benadrukte Felix De Clerck vooraf, één van de drijvende krachten achter de betoging en zoon van de uittredende minister van Justitie Stefaan De Clerck.

Achteraf was ook hij tevreden: "IF this was a test for the facebook-generation: we aced it! Thank you!", schreef hij op Twitter.

Lees ook: "Wij doen wat politici niet kunnen" Lees ook: Meer Walen dan Vlamingen bij SHAME-betoging

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER