Cafébaas laat poppentheater Kalleke Step herleven

Joost Dierickx, de cafébaas van het Theatercafé in Dendermonde, start dit jaar het poppentheater Kalleke Step van zijn vader Gust weer op. Met een schare ervaren toneelspelers zullen ze de poppen van weleer tot leven wekken.

smeeusen

Het poppentheater Kalleke Step was een echt begrip in het Dendermonde van de jaren tachtig en negentig. Oprichter Gust Dierickx van Volkskunstgroep Reynout maakte zelf honderden poppen en decors voor zijn geesteskind. Tussen 1976 en 2002 gingen jaarlijks honderden kinderen het poppentheater bewonderen. Begin dit millennium stopte het poppentheater door de ziekte van de grote bezieler, die een paar jaar geleden overleed.

“Ik spreek er al jaren van om de draad van mijn vader weer op te nemen”, vertelt Joost Dierickx (47), die uitbater is van het Theatercafé in Dendermonde. “Nu heb ik een aantal mensen die ervaring hebben in de theaterwereld, kunnen bijeenbrengen. We hebben al een paar keer samen gezeten om de plannen te bespreken.”

In het voorjaar plant Joost in het Theatercafé een tentoonstelling met poppen en decors om Kalleke Step terug onder de aandacht te brengen. Er worden dan ook een paar korte stukjes opgevoerd.

Stukken voor volwassenen

“In het nieuwe schooljaar willen we starten met de voorstellingen voor kinderen zoals we gewend waren”, vertelt Dierickx. “Daarna willen we ook wat nieuwe dingen brengen, zoals eigen stukken voor volwassenen. We hebben tekstschrijvers die al ervaring hebben op dit vlak, in onze rangen. Mijn vader heeft 150 poppen gemaakt, mijn moeder zorgde voor de kleren. Daarvan kunnen we er heel veel herbruiken. Misschien zorgen we hier en daar wel voor nieuwe kleertjes. Ook scripts hebben we nog liggen. Vroeger werden de teksten ingesproken op band. Doordat we nu met acteurs werken, zullen we allicht de voorstellingen live opvoeren.”

André Velleman is de enige deelnemer die nog ervaring heeft met de poppen. “Ik was er van in het begin bij”, vertelt hij. “Ik heb de nieuwe acteurs dus al de knepen van het vak bijgebracht, zodat ze konden leren hoe ze de poppen kunnen laten bewegen. Ze hebben er ook eentje mee naar huis om te oefenen.”

Het hele gezelschap, inclusief enkele mensen die achter de schermen hun steentje zullen bijdragen, kijkt alvast vol verwachting uit naar de eerste resultaten van de nieuwe uitdaging.

Raf Moortgat

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners