Geen andere keuze dan opnieuw kraken

De krakers van de voormalige rijkswachtkazerne hebben een nieuw kraakpand voor ogen in de wijk Sint-Andries. Zij gingen maandag een deel van hun inboedel al uit het stadsmagazijn halen.

smeeusen

Johan Cabello pikte samen met enkele medekrakers zijn inboedel op in het Antwerpse stadsmagazijn aan de Havanastraat. Hun meubels, kleren en andere spullen lagen daar opgeslagen nadat ze met veel machtsvertoon van de politie uit de rijkswachtkazerne waren gezet begin vorige week.

“Het is een schande hoe hier eigendom van mensen wordt opgestapeld”, zegt Johan. “Deze hangar is daar helemaal niet geschikt voor. Door het vocht en de kou gaat alles stuk. Het vocht tast de elektrische toestellen aan en houten meubelen trekken gewoon scheef. Alles wordt op een hoop gegooid. Onze geluidsboxen geraakten zo beschadigd. Bovendien zijn een aantal zaken van ons verdwenen.”

Huis wordt verbouwd

Afgelopen week hadden de krakers een tijdelijk onderdak gekregen in Antwerpen-Noord. Het was een gebouw van het Centrum voor Algemeen Welzijn Metropool. “Dit was voor vijf dagen, maar we hebben gelukkig twee dagen extra gekregen”, zegt Johan. “Het huis wordt verbouwd en we moeten er dus uit. Ik verwijt het Centrum voor Algemeen Welzijn niets. Zij hebben ons nog geholpen. Spijtig genoeg hebben we geen andere locatie gevonden waar we kunnen wonen. Organisaties en diensten verwijzen ons naar elkaar door. Als we niet op straat willen terechtkomen, moeten we dus een nieuw pand kraken. Het schreeuwen staat mij nauwer dan het lachen.”

De krakers hebben al een nieuwe woning voor ogen in de wijk Sint-Andries. “Het is de woning waar ik vroeger heb gewoond”, zegt Johan. “Ik ben er toen door de nieuwe eigenaar uitgezet. Het gebouw staat al een geruime tijd leeg en is compleet verwaarloosd.” Volgens Johan krijgen de krakers ook veel steunbetuigingen van de bewoners van Sint-Andries. “Mensen vonden het schandalig hoe we zijn behandeld”, zegt Johan. De krakers zijn lid van de vzw Duivenkot en eisen betaalbare woningen.

Sacha Van Wiele

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio